Kurtulmuş, soruları yanıtladı

- Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: - "(Derik Kaymakamı Safitürk'ün şehit edilmesi) Bu olayın içerisinde kim varsa, içeriden bir köstebek, ona yardım eden başkaları, onlara dışarıda yardım eden başkaları, kim varsa hepsinin burnundan fitil fitil getirilecektir" - "Anayasa oylamaları parti grup kararlarıyla olmaz, milletvekilleri kendi özgür iradeleriyle gelir, kişisel olarak oy kullanırlar. Biz de bu görüşmelerin sonunda 330'u bulduğumuza kanaat getirdiğimiz anda süreci hızlandırır ve Meclis'e göndeririz. Bu son görüşmeler çerçevesinde, son rötuşlar yine yapılacak, 330'un bulunma ihtimali görünmüştür. AK Parti olarak süreci daha fazla uzatmadan önümüzdeki günlerde yasal sürecin tamamlanması için TBMM'ye değişiklik teklifi gönderilecektir" - "367'nin üzerinde oy alsak bile yani parlamentodan verilen kararla anayasa değişikliği gerçekleşmiş olsa bile bunu millete götürüp sormayı tercih ederiz. Çünkü Türkiye'de özellikle yönetim sistemi bakımından çok köklü bir değişiklik gündeme gelecektir. Eğer 330 ile 367 arasında olursa zaten mecburen halka gidiyoruz. Parlamentodan da 330 çıkmazsa ki öyle görünmüyor, inşallah çıkacaktır, Türkiye'de millete gidildiği zaman çok büyük çoğunlukla da bu anayasa değişikliğinin geçeceğini ümit ediyoruz. Böylece Türkiye, başkanlık sistemiyle ilgili tartışmaları geride bırakacak ve bundan sonra yeni Türkiye istikametinde Türkiye'nin bir tarafta terör örgütleriyle mücadelesini çok daha etkin hale getirmek, bir taraftan da ekonomik ve siyasi olarak güçlü bir Türkiye olması istikametindeki adımlarını atarak yoluna devam edecektir"

Google Haberlere Abone ol
Kurtulmuş, soruları yanıtladı

İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk'ün şehit edilmesine ilişkin, "Bu olayın içerisinde kim varsa, içeriden bir köstebek, ona yardım eden başkaları, onlara dışarıda yardım eden başkaları, kim varsa hepsinin burnundan fitil fitil getirilecektir." dedi.

Kurtulmuş, Sosyologlar Derneğince, Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi'nde düzenlenen "İslam Düşüncesi ve Sosyoloji Sempozyumu"nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yeni anayasa çalışmalarında gelinen son durum konusundaki soru üzerine, yeni anayasa sürecine ilişkin görüşlerini kamuoyuyla daha önce paylaştıklarını ve bu istikamette çalışmalarını sürdürdüklerini hatırlatan Kurtulmuş, "Birisi, çok kapsamlı bir anayasal reform, bir diğeri ise başkanlık sistemine geçiş süreciyle ilgili gereken yargının, yasamanın da işin içerisinde olduğu daha küçük bir paketle sadece başkanlık sistemine geçiş sağlayacak bir anayasa değişiklik paketidir. MHP de görüşlerini başından itibaren ortaya koydu. Biz bu çalışmaları MHP ile belli bir noktaya getirdik. Gönlümüz arzu eder ki CHP de bu anayasa değişiklik sürecine katkı sunsun, burada kendi görüşlerini ortaya koysun. Çünkü anayasa bütün milletin anayasasıdır." diye konuştu.

Kurtulmuş, AK Parti'nin tek başına anayasa yapma çoğunluğu bulunmadığına değinerek, şöyle devam etti:

"Bunun için parlamento içerisinde diğer partilerin milletvekillerinin oylarına ihtiyacımız var. Anayasa oylamaları parti grup kararlarıyla olmaz, milletvekilleri kendi özgür iradeleriyle gelir, kişisel olarak oy kullanırlar. Biz de bu görüşmelerin sonunda 330'u bulduğumuza kanaat getirdiğimiz anda süreci hızlandırır ve Meclis'e göndeririz. Bu son görüşmeler çerçevesinde, son rötuşlar yine yapılacak, 330'un bulunma ihtimali görünmüştür. AK Parti olarak süreci daha fazla uzatmadan önümüzdeki günlerde yasal sürecin tamamlanması için TBMM'ye değişiklik teklifi gönderilecektir. 367'nin üzerinde oy alsak bile yani parlamentodan verilen kararla anayasa değişikliği gerçekleşmiş olsa bile bunu millete götürüp sormayı tercih ederiz. Çünkü Türkiye'de özellikle yönetim sistemi bakımından çok köklü bir değişiklik gündeme gelecektir. Eğer 330 ile 367 arasında olursa zaten mecburen halka gidiyoruz. Parlamentodan da 330 çıkmazsa ki öyle görünmüyor, inşallah çıkacaktır, Türkiye'de millete gidildiği zaman çok büyük çoğunlukla da bu anayasa değişikliğinin geçeceğini ümit ediyoruz. Böylece Türkiye, başkanlık sistemiyle ilgili tartışmaları geride bırakacak ve bundan sonra yeni Türkiye istikametinde Türkiye'nin bir tarafta terör örgütleriyle mücadelesini çok daha etkin hale getirmek, bir taraftan da ekonomik ve siyasi olarak güçlü bir Türkiye olması istikametindeki adımlarını atarak yoluna devam edecektir. Ümit ediyorum kısa süre içerisinde süreç tamamlanır."

"Önümüzdeki hafta Meclis'e gelmesi öngörülüyor mu?" sorusuna Kurtulmuş, "Bu tür şeylerde bizim Meclis'e göndermemiz, ondan sonra Meclis'in o andaki meşguliyetleri, bunların hepsini görmek lazım. Aşağı yukarı meselenin ana hatları belli olmuştur, bundan sonra çok uzamadan, en kısa süre içerisinde Meclis'e gelir" yanıtını verdi.

- "Bu hain çete mutlaka bu yaptığının hesabını verecek"

Kurtulmuş, Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk'ün şehit edilmesine ilişkin soru üzerine, "Maalesef terör örgütleriyle mücadelede önemli adımlardan birisi olan, bu atanan belediye başkan vekilleri vasıtasıyla hizmetin halka götürülmesi sürecinde rol almış, değerli bir arkadaşımızdı. Kardeşimizin vazifesi, maalesef uzunca bir süredir belediye hizmetlerinden neredeyse mahrum bırakılan Derik halkına hizmet sunmak, Mardin'in o güzel ilçesini yeniden huzurlu bir hale getirmek, belediye hizmetleri bakımından da gerçekten güzel hizmetler yapabilmek için gece gündüz mücadele ediyordu. Makamında, işlerini deruhte ettiği sırada hain bir saldırı sonucu şehit edildi. Allah rahmet eylesin. Ailesine başsağlığı diliyorum. Evladına inşallah hayırlı gelecekler diliyorum. Hepimizin yüreği burkuldu, hepimiz derin üzüntü duyduk. Ama şunu söyleyeyim, bu olayın içerisinde kim varsa, içeriden bir köstebek, ona yardım eden başkaları, onlara dışarıda yardım eden başkaları, kim varsa hepsinin burnundan fitil fitil getirilecektir." diye konuştu.

Son zamanlarda Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet güçlerinin bütün imkanlarıyla bölücü terör örgütüyle büyük mücadele verdiğini belirten Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Her gün belki onlarla ifade edeceğimiz terör örgütü elemanı etkisiz hale getiriliyor. Daha da önemlisi atanan vekil büyükşehir belediye başkanları ve ilçe belediye başkanları marifetiyle hizmetten mahrum kalmış olan Kürt kardeşlerimize, bölge halkımıza büyük hizmetler geliyor. Hazmedemedikleri o. Bir taraftan terörün gölgesindeki, terör örgütüne yüzde 70-80-85 oy vermiş ilçelerde dahi halkın desteği sıfıra inmiş vaziyette, diğer taraftan aynı halkımız gerçekleri görüyor, 'Hiç olmazsa bu gelen vekil belediye başkanları bize hizmet getiriyorlar' diyerek oradaki hizmetlere sahip çıkıyor. Hem halkın kendilerini terk etmiş olmasından hem de kendisine oy vermiş olan halkın bu vekil belediye başkanlarına destek vermesinden olağanüstü derecede rahatsızlık duyuyorlar. Özellikle Derik Kaymakamımızın şehit edilmesinin arkasındaki temel neden budur. Aslında sadece Derik Kaymakamına karşı eylem yapmadılar, Derik halkına karşı bir eylem yaptılar. Aslında Derik halkını cezalandırıyorlar, Doğu ve Güneydoğu'daki bölge halkımızı cezalandırıyorlar. Bu hain çete mutlaka bu yaptığının hesabını verecek, özel olarak da bu cinayetin arkasındaki bütün unsurlar ortaya çıkarılacaktır."

- "Fetullah Gülen'in iadesi bakımından yeni bir süreç başlamıştır"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin soruya da "Türkiye'ye iade edilmesi, iade süreci içerisinde de tedbiren tutuklanmasıyla ilgili taleplerimizi defaatle her platformda Amerikalı yetkililere ilettik. Onlar da bize 'Bu bir hukuki süreçtir' dediler. Biz de onlara 'Hukuki süreç olduğunu biliyoruz ama bizim için mesele hukuki bir mesele olmaktan ziyade siyasi bir niyet meselesidir. Niyetinizi ortaya koyun, yani FETO'nun Türkiye'ye iade edilmesinin ABD'nin menfaatleri bakımından da doğru olacağına ilişkin niyetlerinizi ortaya koyun.' dedik. Hukuk bir şekilde işler. Şimdi yeni başkanın seçilmesiyle ilk gelen sinyaller, muhtemelen etrafında yer alacak olan danışmanlardan gelen sinyaller de FETO ile ilgili süreçte yeni yönetimin FETO'yu değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve Türk halkını tercih edeceği yönündedir. Ümit ediyoruz ki gelişmeler bu istikamette olur." karşılığını verdi.

Dosyaların hazırlandığını, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın görüşmelerini yaptığını anlatan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Çok açıktır, 'Bu adamı iade edin. İade süreci tamamlanana kadar gözaltına alın, tutuklayın.' Çünkü bu adam hala melanetine devam ediyor, hala oradaki networkü üzerinden dünyadaki bütün elemanlarını ayakta tutmaya çalışıyor. Türkiye'ye karşı düşmanca faaliyetlerine devam ediyor, demeçlerini vermeye devam ediyor. Sosyal medyayı kullanarak, kendi adamlarına cesaret vermeye çalışıyor. Eğer Amerikalı bir terörist Türkiye'de ikamet etseydi ve aynı şeyleri ABD'ye karşı yapsaydı ne hissederlerdi, biz de aynı şeyleri hissettiğimizi defaatle kendilerine ifade ettik. Seçimden önce de söylemiştim, özellikle son dosyasının ABD hukuki yetkililerine teslim edilmesiyle FETO'nun iadesi bakımından yeni bir süreç başlamıştır, inşallah en kısa süre içerisinde de Türkiye'ye iadesi mümkün olur. Yeni bir sürecin başladığını nereden görüyoruz? FETO'ya yakın olan çevrelerin de bir telaş içerisinde 'Aman ha, sakın ha FETO'yu Türkiye'ye iade etmeyin' şeklinde bir telaşı sergiledikleri görülüyor. Ümit ediyorum ki sonuç alacağız."

Yorumlar