Kurtulmuş, genel yayın yönetmenleriyle bir araya geldi

- Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2) -"O bölgede hem İŞİD'in faaliyetlerini sonlandırma hem de koalisyon güçlerinin söz verdiği çerçevede PYD güçlerinin tamamıyla Fırat'ın doğusuna geçmesini sağlamak için bu Cerablus operasyonu yapılıyor" - "Bizim amacımız orada kalıcı bir güç olmak değildir. Yerleşim birimlerindeki güvenliği sağlayarak, halkın yeniden o bölgelere dönmesini temin etmektir" - "Bu adamlar sapkın bir dini kültür üzerinde askeri diktatörlük kurmak isteyen bir çetedir ve darbe teşebbüsü yapmıştır. Bu adamlar kriminal bir gruptur. FETÖ dediğiniz adam sadece meczup, birtakım sapkın dini inançları, itikatları olan bir adam değil"

Google Haberlere Abone ol
Kurtulmuş, genel yayın yönetmenleriyle bir araya geldi

İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "O bölgede hem İŞİD'in faaliyetlerini sonlandırma hem de koalisyon güçlerinin söz verdiği çerçevede PYD güçlerinin tamamıyla Fırat'ın doğusuna geçmesini sağlamak için bu Cerablus operasyonu yapılıyor." dedi.

Kurtulmuş, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde televizyon ve gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle bir araya geldi.

Cerablus operasyonunun uzun süredir konuşulduğunu ifade eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Koalisyon güçleriyle de üzerinde hem konuşularak hem çeşitli alternatifler üzerinde durularak hazırlanılan bir operasyondur. Buradaki ana çizgimiz Türkiye, kendi sınırına, sınır dışından tehdit oluşturabilecek hiçbir terör örgütünün Türkiye'ye karşı yapmış olduğu faaliyetlere artık müsaade edemez. Kilis başta olmak üzere, Oğuzeli'ne, Karkamış'a birçok yere roketlerin atıldığını biliyorsunuz. Burada vatandaşlarımız öldü yapılan saldırılar sırasında. Ayrıca terör örgütleri bu bölgede, o bölgenin dışarısından sızmalarla da Türkiye'nin sınır bölgesinde ciddi birtakım faaliyetler sürdürüyordu. Bu kabul edilebilir bir durum değildi.

FETÖ'nün de bu sürede sınır bölgesindeki birtakım bunlarla işbirliği yaptığı şimdi daha net ortaya çıkıyor. Dolayısıyla içeride temizlendiğine göre, Türkiye'nin sınırın dışındaki bölgeyi de temizlemesi gerekiyor. Bu operasyonun ana hedefi hemen Türkiye'nin güney sınırında olan terör örgütlerini etkisiz hale getirerek, onların Türkiye'ye karşı bir tehdit olmasının önüne geçmek."

Kurtulmuş, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt kardeşlerinden, onların varlığından rahatsız olmadıklarını belirterek, "Orada asırlardır Kürtlerle beraber yaşıyoruz ama aynı şekilde Arap kardeşlerimiz de Türkmen kardeşlerimiz de o bölgenin halkıdır ve o bölgede inşallah kıyamete kadar yaşayacaklardır." diye konuştu.

Türkiye'nin baştan beri bölgede boydan boya bir PYD inisiyatifinin ortaya çıkmasının siyaseten bir anlamının olduğunu vurguladığını belirten Kurtulmuş, bunun da Suriye'nin bölünmesi anlamına geldiğini aktardı.

Suriye'nin bölünmesini istemediklerini ve bu ülkenin toprak bütünlüğünden yana oldukları için o bölgede bir PYD koridorunun tamamlanması fikrine başından beri karşı olduklarını anlatan Kurtulmuş, bu şekilde hareket edeceklerini de koalisyon güçleriyle sürekli paylaştıklarını dile getirdi.

Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Şimdi o bölgede hem IŞİD'in faaliyetlerini sonlandırma hem de koalisyon güçlerinin söz verdiği çerçevede PYD güçlerinin tamamıyla Fırat'ın doğusuna geçmesini sağlamak için bu Cerablus operasyonu yapılıyor. Burada gerçekten Türk Silahlı Kuvvetleri hassasiyetle bu operasyonu yürütüyor. Bizim amacımız orada kalıcı bir güç olmak değildir. Yerleşim birimlerindeki güvenliği sağlayarak, halkın yeniden o bölgelere dönmesini temin etmektir."

- "Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak için Türkiye oradadır"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Türk ordusu, o toprakları işgal etmek amacıyla oraya gitmiş değildir. Tamamıyla uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru bir hakkını kullanmaktadır. Bu hakkı kullanmak için Türkiye oradadır ve bütün ilgili tarafların haberdar olduğu, kapsamından da boyutundan da haberdar olduğu bir operasyon yürütmektedir." dedi.

Hiç kimsenin mesele bu kadar açıkken bunu bir algı operasyonu haline dönüştürmesine Türk medyasının müsaade etmemesi gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, "Dünyanın en büyük haber ajansları. Buradan maalesef Türkiye karşıtı birtakım görüntüler, birtakım yorumlar geliyor. Burada bizim ilgili birimlerimizle kamu diplomasisi birimimiz de çok güzel şekilde hem Genelkurmay hem ilgili bütün birimlerimiz eş güdümlü bir çalışma yürütüyorlar. Orayla irtibatlı olarak sizlerin de oradan elde ettiği bilgi ve görüntülerle bunların ortaya koyacağı algıyı bizim anında karşı cevap vererek kaldırmamız lazım. Aksi taktirde bu devam eden süre içerisinde bunlar Türkiye'ye karşı hiç ummadığımız bir algı operasyonunu da ortaya koyabilirler." değerlendirmesinde bulundu.

FETÖ'nün ortaya koyacağı algı operasyonu konusunda dikkatli davranmak, ortak bir çizgide durmak, içeride terörle mücadelede görüntüler konusunda dikkat etmek, milleti bir yenilgi psikolojisi içerisine sokacak adımların atılmasını önlemek gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, dışarıda da Cerablus operasyonundaki hassasiyetleri uygun yayınla sürdürmek konularının önemli olduğunu vurguladı.

Özellikle Türk askerinin oradaki varlığını çok fazla görüntülü olarak gündeme getirmek istemediklerini belirten Kurtulmuş, Türk askerinin orada insani birtakım güzel şeyler yaptığını aktardı.

FETÖ ile mücadele konusuna da değinen Kurtulmuş, kriminal bir çeteyle mücadele ettiklerini söyleyerek, "Bu adamlar sapkın bir dini kültür üzerinde askeri diktatörlük kurmak isteyen bir çetedir ve darbe teşebbüsü yapmıştır. Bu adamlar kriminal bir gruptur. FETÖ dediğiniz adam sadece meczup, birtakım sapkın dini inançları, itikatları olan bir adam değil." dedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunların dini sapkınlığı ortaya konulsun. Din Şurası'nda Diyanet İşleri Başkanımız ve bizim konuşmalarımız, bu grubun gerçekten dini bakımdan ne kadar sapkın olduğunu ortaya koyan önemli konuşmalar. Bunları basılı hale de getireceğiz. Bu bir yerde Diyanet ve ilahiyat camiasının yapması gereken bir mücadele. Bu devam etsin ama şu andaki mücadele bunları meczup, sıra dışı, hurafelerle uğraşan hatta bu dozu kaçarsa öyle bir noktaya gelir ki bunlar böyle sap salak adamlar bunlardan bir şey mi çıkar falan gibi halk bunu düşünmeye başlar. Buraya geldiğimizden beri görmediğimiz en büyük ihanet çıktı, bunlar bir kriminal çete. Meczup olmaları, sapkın olmaları, itikatlarının bozuk olmaları... Eyvallah bu bir şeydir ama esas mesele bu değildir. Dolayısıyla burada sanki kantarın topuzu biraz kaçıyor gibi. Bunların sapkınlıklarını anlatalım ama tamam anladı millet. Bundan daha büyük sapkınlık olur mu? Milletin verdiği parayla uçağa bineceksin ve halkın üzerine ölüm kusacaksın, yüzlerce insanı öldüreceksin. Bundan daha büyük bir sapkınlık olur mu?"

Dolayısıyla bu konulara dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Kurtulmuş, "Korkarım ki uzun sürerse FETÖ ile olan mücadelemizin iklimini değiştirebilir. Din adamları, bu durumun, tekbirci yaklaşımının onların teolojisini, psikolojik yaklaşımlarının, baştaki bu çete liderini masum addederek ne kadar ana akım İslam inancının dışına çıktıklarını bunları ilahiyatçılar anlatsın. Ama bunları bu kriminal örgütün sapkınlıklarını hurafelerini anlatarak işin bağlamının değiştirilmemesi gerektiğini düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Toplantıya, RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya, TRT Genel Müdürü Şenol Göka ile televizyon ve gazetelerin temsilcileri katıldı.


(Bitti)

Yorumlar