''Kurbanlık hayvan sağlıklı olmalı''

- Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Gözet: - ''Hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kurban edilecek hayvanın sağlıklı olması önemli'' - ''Kurbanlık hayvan satışlarının büyük çoğunluğu, hayvan pazarları veya kurbanlık satış yerlerinde yapılmaktadır. Bu yerlerde yapılacak etkili veteriner hekim denetimleri, hayvan sağlığı ve halk sağlığı açısından riskleri önemli ölçüde bertaraf edecektir'' - "Kurban edilecek hayvan satın alınırken veteriner hekim muayenesinden geçtiğini gösteren sağlık raporu, kaydını gösteren pasaportu, kulağında küpesi olduğuna mutlaka dikkat edilmeli"

Google Haberlere Abone ol
''Kurbanlık hayvan sağlıklı olmalı''

İSTANBUL (AA) - HİKMET FARUK BAŞER - Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Talat Gözet, ''Hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın sağlıklı olması önemlidir.'' dedi.

Gözet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanın çevreyi kirletmeden, hijyenik şekilde kesimi, insan ve hayvan sağlığının korunması için alınacak tedbirlerin de kurbanla ilgili dini vecibenin parçası olduğunu söyledi.

Her yıl kurban bayramı öncesi ve sonrasında basında yer alan görüntülerin, kurban kesenler de dahil tüm kamuoyunu rahatsız ettiğini belirten Gözet, "Son yıllarda basına yansıyan bu olumsuz olayların azaldığını memnuniyetle görmekteyiz. Halkımız, kurban vazifesini sağlıklı bir şekilde yerine getirerek, dini vecibelerini ifa etmenin huzurunu yaşamak istemektedir.'' dedi.

Her yıl kurban bayramında yaklaşık 800 bin büyükbaş ve 2 milyon küçükbaş hayvanın nakli ve kesimi yapıldığını belirten Gözet, bu miktarın Türkiye'de yıllık olarak kesilen hayvan miktarının yüzde 25 ile 30'unu oluşturduğunu kaydederek şunları söyledi:

''Bu kadar çok sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı takdirde insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili önemli sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu konuda, kurban kesenlere de önemli görevler düşmektedir. İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61'i hayvan kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin de yüzde 90'ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır."

Gözet, bu nedenle hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın sağlıklı olmasının önemli olduğuna vurgu yaptı.

Veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanların, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini artırdığına işaret eden Gözet, şöyle devam etti:

"Bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli risk oluşturmaktadır. Kurbanlık hayvan satışlarının büyük çoğunluğu, hayvan pazarları veya kurbanlık satış yerlerinde yapılmaktadır. Bu yerlerde yapılacak etkili veteriner hekim denetimleri, hayvan sağlığı ve halk sağlığı açısından riskleri önemli ölçüde bertaraf edecektir.''

- ''Kurbanı bilmediğiniz yerden almayın''

Kurbanın, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya kurban hizmetleri komisyonunca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınması gerektiğini ifade eden Gözet, bilinmeyen yerlerden alınmaması gerektiğini belirtti.

Kurbanlık hayvanın seçiminde besi durumuna da dikkat edilmesi gerektiğine değinen Gözet, şu bilgileri verdi:

"Hayvanın kesinlikle gebe olmamasına dikkat edelim. Bunun yanında kurbanlık hayvanlarımızın yeni doğum yapmamış olması da önemli. Büyükbaş hayvan 2 yaşından küçük olmamalı. Hayvanların hastalık belirtilerine dikkat etmek gerek. Yüksek ateş, bakışları ve görünümü cansız, pis kokulu, ishal ve burun akıntısı olup olmadığına bakalım. Hayvanlar çevreye karşı aşırı tepkili ve çok duyarsız olmaması da önemli bir husus."

Hayvanların vücutlarının da kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen Gözet, "Vücutlarında şişkinlik olmamalı. Ayrıca kurbanda aranacak belgelere dikkat edilmeli. Büyükbaş hayvanların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin olup olmadığına bakalım. Veteriner hekimin muayenesinden geçtiğini gösteren sağlık raporu ve hayvanların pasaportlarının olması önemli. Küçükbaş hayvanlarda ise kulak küpelerinin ve veteriner sağlık raporunun olmasına dikkat edilmeli.'' dedi.

Yorumlar