Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, Sakarya Müzesi'ni açtı

- Avcı: "Son dönemlerde bütün dünyada ve ülkemizde turistlerin tercihini keşif, eğlence ve heyecanın yanı sıra kültür, medeniyet ve tabiat şekillendiriyor"

Google Haberlere Abone ol
Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, Sakarya Müzesi'ni açtı

SAKARYA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Son dönemlerde bütün dünyada ve ülkemizde turistlerin tercihini keşif, eğlence ve heyecanın yanı sıra kültür, medeniyet ve tabiat şekillendiriyor." dedi.

Adapazarı ilçesinde Sakarya Müzesi'nin açılışı dolayısıyla düzenlenen törene katılan Avcı, Türkiye'nin birçok kadim medeniyetin yaşadığı, kurulup yıkıldığı, Doğu ile Batı kültürlerinin harmanlandığı önemli bir coğrafya olduğunu söyledi.

Bu itibarla söz konusu medeniyetlerin tarihi miraslarına evsahipliği yaptıklarını anlatan Avcı, "Tarih boyunca birçok medeniyete evsahipliği yapan bu topraklar, adeta büyük bir müze niteliğinde. Biz de bu zengin mirasın koruyucuları olarak ülkemize miras kalan değerlerin muhafazası ve geliştirilmesi için her ilimizde önemli adımlar atıyoruz. Çünkü milletlerin mazilerini ihya ve imar ederek medeniyet kurduklarına inanıyoruz." diye konuştu.

Avcı, müzelerin yaşayan mekanlar olduğunu ifade ederek, bu mekanların ziyaretçileriyle iletişim halinde oldukları takdirde gerçekten yararlı olabileceğine kaydetti.

Müzelerin binlerce yıllık birikimi ve tecrübeyi gelecek kuşaklara aktardığını anlatan Avcı, o nedenle müzelerin aynı zamanda birer eğitim ve tefekkür mekanı olduğunu bildirdi.

Bakan Avcı, şöyle konuştu:

"Müzeler, aslında yaşayan ve bize kendi varlığını bizim tarihi derinliğimizi hatırlatan, bizimle konuşan mekanlardır. Bu nedenle son dönemlerde bütün dünyada ve ülkemizde turistlerin tercihini keşif, eğlence ve heyecanın yanı sıra kültür, medeniyet ve tabiat şekillendiriyor. Bu anlamda da müzeler her geçen yıl yerli ve yabancı turistler bakımından daha çok ziyaret edilen mekanlar haline geliyor. Dolayısıyla biz burada hem bir eğitim kurumunu hem de turistik cazibe merkezini hizmete açmış oluyoruz."

Türkiye'de bakanlığa bağlı 198 müze, 138 de düzenlenmiş ören yeri olduğunu aktaran Avcı, AK Parti döneminde bakanlığın sorumluluğundaki 139 müzenin bakım, onarım, teşhir ve tanzim çalışmalarını tamamladığını, 56 yeni müze ve bağlı birimi de ilk defa ziyaretçileriyle buluşturduklarını aktardı.

Avcı, bu amaçla hala 79 yeni müzenin plan, proje, uygulama ve yeniden inşasına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirterek, bugün de Sakarya Müzesi'nin açılışını yaptıklarını kaydetti.

Müze ve içerisindeki eserler hakkında bilgiler veren Bakan Avcı, Sakarya'nın sadece tarihi değerleriyle değil, kültürel dokusu ve doğasıyla dikkati çektiğini dile getirdi.

Yılda şimdilik 50 bin turistin geldiği Sakarya'nın bir turizm şehri olması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini vurgulayan Avcı, "Sakarya, Osmanlı coğrafyasının çok değişik alanlarından gelen, nispeten farklı kültürler, folklorları yaşatan, hemşehrilerimizi barış, esenlik ve huzur içinde buluşturan bir şehrimiz. Onun için böyle güzel bir şehre Göç Müzesi gerçekten çok yakışır. Biz de bu konuda üzerimize ne düşüyorsa yerine getirmeye hazırız." şeklinde konuştu.

Avcı, daha sonra Sakarya Spor Salonu'nda düzenlenen Türkiye Kick Boks Şampiyonasında mücadele eden sporcuları ziyaret etti. Kick Boks Federasyonu Başkanı Salim Kayıcı, Avcı'ya kick boks eldiveni hediye etti.

Yorumlar