Kriptolu telefonların dinlenmesi davası

- Devlet büyüklerinin kullandığı kriptoluların da arasında bulunduğu telefonların usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik eski TİB Başkanvekili Şen ve eski TİB Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Elieyioğlu'nun da yargılanlandığı davada, üç sağın tahliyesine karar verildi - Mahkeme, eski TİB Başkanı Şimşek ile eski BTK Başkanı Acarer'in tanık olarak dinlenmesini de karara bağladı

Google Haberlere Abone ol
Kriptolu telefonların dinlenmesi davası

ANKARA (AA) - Devlet büyüklerinin kullandığı kriptoluların da arasında bulunduğu telefonların usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik eski Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Başkanvekili Osman Nihat Şen ve eski TİB Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu'nun da yargılandığı davada üç sağın tahliyesine karar verildi. Mahkeme, eski TİB Başkanı Fethi Şimşek ile eski Bilişim Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer'in tanık olarak dinlenmesini de karara bağladı.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya eski TİB Başkanvekili Şen ve eski TİB Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Elieyioğlu'nun da arasında bulunduğu tutuklu sanıklar, bazı tutuksuz sanıklar, sanık avukatları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile TÜBİTAK tüzel kişiliğinin de arasında yer aldığı müdahillerin avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Numan Kılıç, bilirkişi heyetinin kriptolu telefonlarla ilgili hazırladığı raporunun mahkemeye ulaştığını bildirerek, bunu tutanağa yazdırdı.

Söz alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, "Bilirkişi raporunu yeni aldık, ancak sonuç kısmını görebildik. Raporu inceleyip yazılı beyanda bulunmak için süre talep ediyoruz" dedi.

Diğer katılan avukatlar da raporu incelemek için süre talebinde bulundu.

Tutuklu sanık Halil Çiçek, savunma hakkının kısıtlandığını iddia ederek, söz istedi.

Davanın siyasi olduğunu savunan Çiçek, "Mağduriyetimizin sona erdirilmesini talep ediyoruz. İddia edilen suçları kabul etmiyoruz. İddianamede, suçların sevk maddesi var, ancak suçların oluş şekli anlatılmamış. Olmayan terör örgütüne üyeyim, 13 aydır tutukluyum. Sildiğim veriler, 2010 öncesi veriler. Dinleme ise 2013'e ait olduğu söyleniyor. Bir illegal dinleme varsa bunu ben silmedim" diye konuştu.

Çiçek, tahliyesini talep etti.

Eski TİB Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu da suçsuz olduğunu savunarak, "Telefonlar dinlenmedi, bunu biz dinletmedik. Bir kısım şeyler araştırılmadı. Buradaki hiç bir arkadaşımıza 'sen şunu şunu yaptın' diye bir iddia yok. İddianamedeki çelişkilerden dolayı buradaki masumiyetimizi ispatlamaya çalışıyoruz. Dışarıda bu işi organize eden ve bilirkişilere notlar hazırlayan TİB görevlileri bunu yapmakta" ifadesini kullandı.

Mahkemeye sunulan raporu hazırlayan bilirkişilerden birinin eski TİB çalışanı olduğunu ileri süren Elieyioğlu, raporun yanlı hazırlandığını, tarafsız olmadığını savundu.

Elieyioğlu, "Kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgi bir alt yapı TİB'de yok. TÜBİTAK ile ilgili toplantı yapmadığımızı söyledik. Bu soruşturma başından beri yanlıştır. Kriptolu telefonların biz, dinlenemeyeceğini, kayıt edilemeyeceğini defalarca söyledik. Ocak 2014'te görevden el çektirildim. Devir teslim yaptırılmadı. 'Bu sistem buna, bu sistem şu işe yarıyor' diyemedik. Bilirkişi raporuna göre bu iddianame düşmüştür. Yargılamanın şeklini değiştireceksiniz. Soruşturma sırasında eksikler var. Bununla ilgili Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundum. 17 aydır tutuklu bulunuyorum. Tahliyemi talep ediyorum" diye konuştu.

Eski TİB Başkanvekili Şen de suçsuz olduğunu savunarak şöyle konuştu:

"Burada bir tiyatro oynanıyor ve bu tiyatronun piyonu olmak istemiyorum. Savunma için söylenen açıklamalar dikkate alınmıyor. Her türlü soruyu cevaplamaya hazırım. Çok teknik konular konuşuluyor, uzun oluyor. Doğal olarak da anlaşılmıyor. Kriptolu konuşma başka şey, şifreli haberleşme başka şey. Kendi amirlerimin bilgisi haricinde bir işlem yapmadım, bir imza atmadım. Buraya gelebilecek bir çok şahit var. Yeterli güvence sağlanamadığı için buraya gelemiyorlar. Artık tutuksuz yargılanmak istiyorum."

Diğer tutuklu sanıklar da bilirkişi raporuna karşı bazı teknik açıklamalar yaparak, suçsuz olduklarını savundu ve tahliyelerini talep etti.

Sanık avukatlarından Hakan Yıldız, eski Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in tanık olarak dinlenmesi talebinde bulundu.

HTS kayıtlarının bilirkişi tarafından incelenmesini de isteyen Yıldız, müvekkili İsmail Bakar'ın beraatını istedi.

Cumhuriyet Savcısı Umut Sadak, mütalaasında, sanıklardan Yunus Şahin ile Ali Osman Tekin'in adli kontrol şartıyla tahliyesini diğer tutuklu 5 sanığın da tutukluluk hallerinin devamını talep etti.​

Duruşmaya ara verildi.

Mahkeme ara kararında, tutuklu sanıklar Yunus Şahin, Ali Osman Tekin ile Hamza Demirezen'in tahliyesine karar verdi. Eski TİB Başkanı Fethi Şimşek ile eski BTK Başkanı Tayfun Acarer'in tanık olarak dinlenmesini de karara bağlayan mahkeme, MİT ile Milli Eğitim Bakanlığının davaya katılma talebini reddetti.

Ayrıca mahkeme, eski Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in tanık olarak dinlenmesini talebinin de reddine karar verdi.

- Dava

Devlet büyüklerinin kullandığı kriptoluların da aralarında bulunduğu telefonların usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik, TİB ve TÜBİTAK'ta görev yapan 28 kişi hakkındaki davada, sanıklara, "silahlı terör örgütüne üye olmak, devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini alenen ifşa etmek, bilişim sistemindeki verileri bozmak, yok etmek veya erişilmez kılmak" suçlamaları yöneltiliyor.

Soruşturma, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmüş, ardından fezleke ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti.

İddianamede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala, eski Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, bazı eski bakanlar ve bürokratların dinlendiği ifade ediliyor.

Yorumlar