KPSS sorularının sızdırılmasına dördüncü dava

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 2010 KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin soruşturma kapsamında "FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede sahtecilik" ile "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından 100 şüpheli hakkında hazırladığı dördüncü iddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi

Google Haberlere Abone ol
KPSS sorularının sızdırılmasına dördüncü dava

ANKARA (AA) - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 2010 KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin soruşturma kapsamında 100 şüpheli hakkında hazırladığı dördüncü iddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'ın hazırladığı iddianamenin kabulüne ilişkin kararla mahkeme, tutuklu 81 sanıktan 15 kadını yurt dışına çıkış yasağıyla tahliye etti.

İddianamenin kabulüyle, 2010 KPSS'deki usulsüzlük iddialarına ilişkin davaların sayısı 4, bu davalardaki sanıkların sayısı ise 384 oldu.

Zanlılara "FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede zincirleme sahtecilik", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlamalarının yöneltildiği iddianamede, 2010 KPSS eğitim bilimleri, genel kültür ve yetenek alanlarındaki soruların sınavdan önce elde edilerek dağıtıldığının jandarma kriminal, emniyet bilişim uzmanlığı, TÜBİTAK raporları, şüpheli, şikayetçi ve tanık beyanlarına göre kesin olduğu kaydedildi.

Cumhuriyet Savcısı Erkman'ın talimatıyla 13 Mayıs'ta 35 ilde 22'si kadın 100 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmış, zanlılardan 92'si gözaltına alınmış, 82'si tutuklanmıştı. Tutuklananlardan biri, daha sonra MS hastası olduğu gerekçesiyle serbest bırakılmıştı.

- KPSS davaları

KPSS'ye ilişkin soruşturmaları yürüten Savcı Erkman, ilk davayı 230 kişi hakkında 25 Aralık 2015'te açmıştı.

İddianamede, sınavdan önce soruların Fetullah Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Ankara Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği görevlisi Berat Koşucu tarafından, Süleyman Mustafa İnanıcı aracılığıyla Yalvaç'taki sanık Baki Saçı'ya e-postayla gönderildiğine dair deliller üzerine başlatılan soruşturmada "örgüt" bağına da ulaşıldığı bildirilmişti.

İlk iddianamede, "Soruşturmada olayın sadece yerel ölçüde kalmadığı, soruların bu kişiler haricinde sınava giren birçok adaya örgütlü şekilde ulaştırıldığı, şüpheli konumundakilerin birlikte hareket ettiği, bu birlik ve beraberliğin tesadüflerden ibaret olmadığı ve birçok ortak noktalarının olduğu tespit edilmiştir. Delillerin değerlendirilmesinde eylemlerin hiyerarşik ve örgütlü gerçekleştiği anlaşılmıştır." tespitinde bulunulmuştu.

Sanıklar arasında "cemaat bağı" olduğuna, soruların sınavdan önce genellikle bu bağa uygun dağıtıldığına işaret edilen açıklamada, profilleri, iş yerleri, mali ve sosyal irtibatları incelendiğinde sanıkların FETÖ/PDY içinde yer aldıkları belirtilmişti.

İddianamede, 294 bin 909 adayın katıldığı 2010'daki KPSS eğitim bilimleri sınavının iptal edilerek yeniden yapılmasıyla, devletin 9 milyon 111 bin 138 lira 13 kuruş zarara uğratıldığı öne sürülmüştü.

Hakkında dava açılan 54'ü tutuklu 230 sanık, ilk kez 21 Mart'ta hakim karşısına çıkmıştı. Davanın 26 Mayıs'ta görülen son celsesinde tutuklu 31 sanığın da tahliyesine karar verilmişti.

Bu davanın iddianamesinde "FETÖ/PDY kurucu ve yöneticiliği" ile suçlanan Mehmet Hanefi Sözen, eski Rektör Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan ve Cemil Koca'nın da arasında bulunduğu bazı sanıkların yakalanması için polisin çalışmaları sürüyor.

- İkinci ve üçüncü dava

Savcı Erkman, KPSS soruşturması kapsamında ikinci davayı 15 Nisan'da açmıştı. Sanık sayısının 51 olduğu davada zanlılara aynı suçlamalarda bulunulmuştu. Bu davanın ilk celsesi, 8 Ağustos'ta görülecek.

KPSS soruşturması kapsamındaki son dava ise 26 Mayıs'ta ÖSYM'nin soru hazırlama biriminde görevli 3 kişi hakkında açılmıştı. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşma gününü 4 Ağustos olarak belirlemişti.

İddianamede sanıklar İbrahim Kan, Şule Ülker ile İbrahim Usta'nın "FETÖ üyesi olmak", "resmi belgede zincirleme sahtecilik", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlarından cezalandırılması talep edilmişti.

Yorumlar