Kosova'da "Prizren İş Forumu" başladı

PRİZREN (AA) - Kosova'nın güneyindeki Prizren şehrinde, "3. Prizren İş Forumu" başladı. Başta Kosova olmak üzere Türkiye, Arnavutluk, Bosna Hersek, Makedonya...

Google Haberlere Abone ol
Kosova'da "Prizren İş Forumu" başladı

PRİZREN (AA) - Kosova'nın güneyindeki Prizren şehrinde, "3. Prizren İş Forumu" başladı.

Başta Kosova olmak üzere Türkiye, Arnavutluk, Bosna Hersek, Makedonya ve Karadağ gibi ülkelerden yatırımcı ve iş adamlarının katıldığı forumun açılışına Kosova Meclis Başkanı Kadri Veseli, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hükmete Bayrami ve Prizren Belediye Başkanı Ramadan Muja'nın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Veseli, açılışta yaptığı konuşmada, Kosova'nın 17 yıl öncesine kadar hem ekonomik hem de fiziksel anlamda tahrip edilmesine rağmen gelişimine devam ettiğini belirterek, ülkesinin yatırımcılar için güvenli bir yer olduğunun altını çizdi.

Türkiye'deki Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Necmi Uzun da Türkiye'de 15 Temmuz'da yaşanan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin halkın dirayetiyle atlatıldığını anımsatarak, Türkiye'nin yanında yer alan Kosova ve Balkan halkına teşekkürlerini ifade etti.

Türkiye'nin 2002 yılından bu yana uyguladığı ekonomik reformlar sayesinde küresel ekonomik krizden en hızlı şekilde çıkan ülkeler arasında yer aldığına işaret eden Uzun, "Türkiye son 10 yılda yüksek büyüme rakamları gösterdi. 2003 yılında 305 milyar dolar olan gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH), 2014 yılında 800 milyar dolara ulaştı." dedi.

Uzun, Türkiye ekonomisinin dünyada 17'inci ve Avrupa'da 6'ıncı sırada yer aldığını ifade ederek, ülkenin yükselen ekonomi grafiğine dikkati çekti.

Kosova ile KOSGEB arasındaki iş birliğinin 2009 yılında başladığını aktaran Uzun, "Bugünle birlikte Kosova ile 64 mutabakat zaptı imzaladık. Kurumumuzun sahip olduğu bilgi ve tecrübelerin paylaşılması amacıyla yoğun bir iş birliği içerisindeyiz." diye konuştu.

Uzun, yurt dışındaki kurumların kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi adına çalışanlara hem yurt içi hem de yurt dışında eğitim programları ile danışmanlık hizmeti vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Proje Koordinatörü Levent Buş ise katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kosova Hükümetine desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Prizren'de 25 Eylül'e kadar devam edecek ve 38 ülkenin katıldığı forum kapsamında, çeşitli konularda konferans ve fuarların düzenlenmesi bekleniyor. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen fuarda, Kosova'nın kalkınması ve farklı ülkelerden yatırımcıların başta Prizren olmak üzere ülkenin diğer şehirlerine gelmesinin amaçlandığı bildirildi.

Yorumlar