Kosova İçişleri Bakan Yardımcısı Hoxha:

- "Suriye ve Irak'taki terörist savaşlarda şu an aktif olarak Suriye ve Irak'ta yaklaşık 70 Kosovalı yabancı savaşçı bulunmaktadır"

Google Haberlere Abone ol
Kosova İçişleri Bakan Yardımcısı Hoxha:

PRİŞTİNE (AA) - Kosova İçişleri Bakan Yardımcısı ve Organize Suç ve Terörle Mücadele Stratejisi Ulusal Koordinatörü Valdet Hoxha, "Suriye ve Irak'ta şu an aktif olarak yaklaşık 70 Kosovalı yabancı savaşçı bulunmaktadır." dedi.

Kosova İçişleri Bakanlığı ve Kosova Polisi yetkilileri, terör ve organize suçlarla mücadele stratejisi ile ilgili belgelerin uygulanmasına ilişkin raporu kamuoyuyla paylaştı.

Hoxha, sunumda yaptığı konuşmada, söz konusu güvenlik belgesinin 2012'de onaylandığını anımsatarak, 2017'ye kadar sürdürülmesinin planlandığını ifade etti.

Terörle mücadele stratejisiyle ilgili dört temel hedefleri olduğunu bildiren Hoxha, bunların yerine getirilmesiyle terörden doğacak her tehlikeden kaçışın sağlanacağını söyledi.

Bakanlık olarak Kosova İstihbarat Ajansı ve Kosova Polisi ile iş birliği içinde olduklarını belirten Hoxha, "Bu iş birliği sonucunda vatandaşlarımızın beynini yıkayan ve sonucunda Suriye ve Irak'taki savaşlara katılmalarını sağlamak isteyen kişi, grup ve örgütlerin kesin listelerine sahibiz." dedi.

İçişleri Bakanlığının verilerine göre 8 aylık süreçte hiçbir Kosova vatandaşının Suriye ve Irak'taki "terörist savaşlara" katılmadığına dikkati çeken Hoxha, "Bu savaşlarda 314 Kosovalı katılımcı tespit edilmiş, bunlardan 54'ü ölmüştür. Şu an aktif olarak Suriye ve Irak'ta yaklaşık 70 Kosovalı yabancı savaşçı bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

Kosova Savcılığının bu yöndeki çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Hoxha, savcılığın 199 kişi hakkında soruşturma başlattığını, 70 kişi için iddianame hazırladığını, ülke dışındaki savaşlara katıldıkları için ceza alanların sayısının ise 34 olduğunu açıkladı.

Yorumlar