Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi Brüksel'de

- Thaçi, AP Başkanı Schulz ve AB Yüksek Temsilcisi Mogherini ile vize muafiyetini görüştü

Google Haberlere Abone ol
Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi Brüksel'de

PRİŞTİNE (AA) - Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Brüksel'deki temasları kapsamında Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ve AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile görüştü.

Kosova Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Thaçi-Schulz görüşmesinde Kosova vatandaşlarına yönelik vize muafiyeti konusu ele alındı. Thaçi, vize muafiyetinin yürürlüğe girmesi için Kosova'nın gösterdiği çaba hakkında muhatabına bilgi verdi.

Kosova'nın vize muafiyeti için gerekli kriterleri yerine getirdiğini aktaran Thaçi, Kosova kurumlarının yaptıkları çalışmalara dikkati çekerek, AB'den Kosova lehine bir karar beklediklerini söyledi.

Öte yandan Schulz da Kosova ile AB arasındaki en önemli konunun vize muafiyeti olduğuna işaret ederken, Kosova'nın vize muafiyeti için gösterdiği çaba neticesinde hak ettiği cevabı alacağını ifade etti.

- Thaçi-Mogherini görüşmesi

Thaçi, Brüksel'deki temasları kapsamında daha sonra AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini ile bir araya geldi.

Görüşmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Thaçi, Kosova'nın bölgedeki barış ve istikrara yönelik kararlılığını bildirdi ve vize muafiyeti sürecinde hak ettikleri cevabı beklediklerini söyledi.

Thaçi ayrıca, Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog sürecinin Batı Balkanlardaki barış ve istikrarın inşasında olumlu bir etki yaptığını kaydetti.

Mogherini ise Kosova'nın vize muafiyeti konusunda iyimser olması gerektiğini belirterek, en kısa zamanda Karadağ sınırının revize edilmesini öngören anlaşmayı onaylayarak son kriterin de yerine getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar