Konya'daki "FETÖ/PDY" davası

- Konya merkezli soruşturma kapsamında 2'si tutuklu 74 sanık hakkında açılan davanın altıncı duruşması başladı

Google Haberlere Abone ol
Konya'daki "FETÖ/PDY" davası

KONYA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin Konya merkezli soruşturma kapsamında, 2'si tutuklu 74 sanık hakkında açılan davaya devam edildi.

Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın altıncı duruşmasına katılmak üzere adliyeye gelenler, kimlik tespitinin ardından mahkeme salonuna alındı.

Tutuklu sanıklar eski Mersin Emniyet Müdür Yardımcısı Anadolu Atayün ve polis memuru Yücel Özaşık, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Duruşma tutuksuz sanıklardan iş adamı Mehmet Ercan D, ticaretle uğraştığını, cami, okul gibi bağışlarının olduğunu söyledi.

- "Suçlama yerine onure edilmem gerekir"

Himmet parası toplamadığını öne süren Mehmet Ercan D, "Beyin kanaması geçirdim. İddia edildiği gibi otellerde düzenlenen toplantılarda, himmet parası topladığımı hatırlamıyorum. Hayır hasenatı seven bir insanım. Benim suçlama yerine onure edilmem gerekir." diye konuştu.

Mehmet Ercan D, başka yerde para toplandığını da hatırlamadığını aktardı.

Görevi kötüye kullanmaktan hakkında dava açılan polis memuru Aydın Ş. ise 17-25 Aralık tarihlerinden önce FETÖ/PDY örgütü olup olmadığını bilmediğini dile getirdi.

Kendisini, "kullanılmış" hissetttiğini aktaran Aydın Ş, 17-25 Aralık tarihlerinden sonra kafasında birtakım soru işaretleri oluştuğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Vicdanen rahatsız olup, bildiklerimi anlattım. Kimse telkinde bulunmadı. Kimsenin aklına ihtiyacım yok. Devletten ekmeğimizi alıyoruz. Hiçbir sanıktan kötülük görmedim. Mahkemeye iddianame sunulmuş ve kabul edilmiş. Verilen görevleri sorgulamadım, beni kumpasa mı sokuyorlar, onu düşünmedim. Görev verildi yaptım."

Duruşmaya ara verildi.

- Davanın geçmişi

Sanıklar hakkında, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na üye olmak", "Soruşturmanın, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek" gibi suçlamalar bulunuyor.

Soruşturma kapsamında 19 ilde düzenlenen operasyonların gözaltı gerekçesinde, zanlıların, Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesinin 2008'deki operasyonunda, Konya merkezli Okyanus Şirketler Grubu Başkanı Nusret Argun ve 249 kişiye asılsız delillerle işlem uyguladıkları iddiası yer alıyor.

Gerekçede, o dönemde Okyanus İnşaat'ın yaklaşık 200 dairesine satılmaması için tedbir konulduğu, ancak zanlılardan birinin bu dairelerden 2'sini usulsüz şekilde piyasadan daha ucuza satın aldığının ortaya çıktığı kaydediliyor.

Yine zanlılardan emniyet mensubu olduğu belirtilen kişinin, Konya'daki emlak şirketinin reklamında oynadığı ve karşılığında 2 daire aldığı öne sürülüyor.

Ayrıca, iş adamı Argun'un borsada halka arz edilen 75 milyon liralık doğalgaz şirketinin değerinin usulsüz soruşturmalarla düşürüldüğü ve değerinin çok altında, 11 milyon liraya başka iş adamına sattırdıkları iddia ediliyor.

Yorumlar