Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki olaylar

- AB'nin aralarında üst düzey yetkililerin de bulunduğu 9 kişiye yönelik yaptırım kararı alması ülkede protesto edildi

Google Haberlere Abone ol
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki olaylar

KİNŞASA (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, Avrupa Birliği'nin (AB) aralarında bakanlar ve üst düzey yöneticilerin de bulunduğu 9 kişiye yönelik yaptırım kararı alması protesto edildi.

Başkent Kinşasa'da toplanan onlarca kişi, AB'nin, seçim sürecini çıkmaza soktuğu ve insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Kongolu 9 üst düzey yetkili hakkında aldığı yaptırım kararına tepki gösterdi.

"Emperyalizme hayır", "Yeniden sömürülmeye hayır" ve "Kongo Demokratik Cumhuriyeti Avrupa'nın bir bölgesi değildir" sloganları atan protestocular, AB'nin Kinşasa'daki yerleşkesine kadar yürüdü.

Protestoculardan Aaron Mbukulia, AB'nin Kongolu yetkilileri cezalandırarak yargının iç işlerine karıştığını ve bunun kabul edilemez olduğunu savundu. Mbukulia, "AB ile iş birliğine evet ama sömürülmeye hayır." dedi.

AB'den geçen ay yapılan yazılı açıklamada, ülkenin İçişleri Bakanı Ramazani Shadari, Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Lambert Mende, Ulusal İstihbarat Ajansı Başkanı Kalev Mutondo, eski İçişleri Bakanı Evariste Boshab, bir süre önce şiddet olaylarına sahne olan Kasai Central bölgesinin Valisi Alex Kande Mupompa ve Haut Katanga bölgesinin eski Valisi Jean Claude Kazembe Musonda ile üç askeri yetkiliye yaptırım uygulanacağı bildirilmişti.

Bu yetkililere, "seçim sürecini çıkmaza soktukları ve insan haklarını ihlal ettikleri" için yaptırım kararı alındığı belirtilen açıklamada, söz konusu kişilerin Avrupa'ya seyahat etmelerinin yasaklandığı ve banka hesaplarının dondurulduğu kaydedilmişti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde halkın, 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi bekleniyordu fakat Kasım 2016'da yapılması planlanan devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti. Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın iktidarda kalmaya çalıştığını iddia eden muhalefetle sivil toplum kuruluşları, erteleme kararını protesto etmiş, güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda çok sayıda sivil hayatını kaybetmişti.

Yorumlar