Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi açılış töreni

- Başbakan Yıldırım: (1) - "Türkiye, dünya demokrasi tarihinde hiçbir ulusa nasip olmayacak bir darbe girişimini, silahlı darbe girişimini, silahsız güçle, darbecilere darbeyi vuran bir ülkenin adıdır. Darbe yapmaya geldiler, darbeyi yediler, gerisin geri gittiler. Şimdi içeride hesabını veriyorlar. Yağma yok, bu ülkenin kazanımlarını, ülkenin kurumlarına kılcal damarlarına sızıp, bin bir türlü entrikalar, kapalı oyunlarla iradeyi ele geçirmeye bu millet müsaade etmedi, etmeyecek" - "Bu darbe girişimini başlatanlardan hesap sormamız lazım en ağır şekilde. Hukukun, adaletin emrettiği her türlü hesabı sormamız lazım. Bu darbenin sebeplerini ortadan kaldıracak yapısal reformları, düzenlemeleri yapmamız lazım. Bu darbe girişimini başlatan terör örgütünün bütün bağlantılarını, bütün ilişkilerini ortaya çıkarmak, bunların devletle, milletle ilişkilerini kesmek... Bunun için OHAL ilan ettik. Ama iş alemimize 'Durmak yok yola devam' dedik"

Google Haberlere Abone ol
Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi açılış töreni

İSTANBUL (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye, dünya demokrasi tarihinde hiçbir ulusa nasip olmayacak bir darbe girişimini, silahlı darbe girişimini, silahsız güçle, darbecilere darbeyi vuran bir ülkenin adıdır. Darbe yapmaya geldiler, darbeyi yediler, gerisin geri gittiler. Şimdi içeride hesabını veriyorlar. Yağma yok, bu ülkenin kazanımlarını, ülkenin kurumlarına kılcal damarlarına sızıp, bin bir türlü entrikalar, kapalı oyunlarla iradeyi ele geçirmeye bu millet müsaade etmedi, etmeyecek." dedi.

Yıldırım, Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi'nin açılış törenindeki konuşmasında, 15 Temmuz gecesi Türkiye'nin büyük bir felaketle karşı karşıya geldiğini hatırlattı.

Bölücü FETÖ darbe girişimi karşısında dimdik ayakta duran, demokrasiye sahip çıkan millete bir kez daha şükranlarını sunan Yıldırım, "O karanlık, uzun gecede aslında milletle beraber bütün kurumlar, valilerimiz, kaymakamlarımız, savcılarımız, yazılı, görsel medyamız, sivil toplum kuruluşlarımız ve partilerimiz, herkes bir oldu, beraber oldu. Ayrılık gayrılık kalmadı çünkü tehlike büyüktü, tehlike Türkiye'nin geleceğiydi, Türkiye'nin demokrasisiydi." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'ten halka yaptığı çağrıya vatandaşların karşılık verdiğini anlatan Yıldırım, hükümetin de "Darbe karşısında asla ve asla geri adım atmayacağız. Ucunda ölüm bile olsa bu işten vazgeçmeyeceğiz." diyerek milletle kenetlenerek, belayı defettiğini söyledi.

Başbakan Yıldırım, 240 kişinin şehit olduğunu kaydederek, gerek FETÖ kalkışmasında gerekse bölücü terör örgütüne yönelik operasyonlarda hayatını kaybeden bütün şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere şifa diledi. Başbakan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye, dünya demokrasi tarihinde hiçbir ulusa nasip olmayacak bir darbe girişimini, silahlı darbe girişimini, silahsız güçle, darbecilere darbeyi vuran bir ülkenin adıdır. Darbe yapmaya geldiler, darbeyi yediler, gerisin geri gittiler. Şimdi içeride hesabını veriyorlar. Yağma yok, bu ülkenin kazanımlarını, ülkenin kurumlarına kılcal damarlarına sızıp, bin bir türlü entrikalar, kapalı oyunlarla iradeyi ele geçirmeye bu millet müsaade etmedi, etmeyecek. Darbe oldu, OHAL ilan ettik ama ilk günden dedik ki 'Biz OHAL'i kendimize ilan ediyoruz, vatandaşa değil.' Bu darbe girişimini başlatanlardan hesap sormamız lazım en ağır şekilde. Hukukun, adaletin emrettiği her türlü hesabı sormamız lazım. Bu darbenin sebeplerini ortadan kaldıracak yapısal reformları, düzenlemeleri yapmamız lazım. Bu darbe girişimini başlatan terör örgütünün bütün bağlantılarını, bütün ilişkilerini ortaya çıkarmak, bunların devletle, milletle ilişkilerini kesmek... Bunun için OHAL ilan ettik. Ama iş alemimize 'Durmak yok yola devam' dedik."

İş dünyasının bir gün bile durmaması gerektiğini belirten Yıldırım, bunun en güzel örneğinin de açılışı yapılan merkez olduğunu dile getirdi.

- "Türkiye'yi medeniyet yolculuğunda dünyanın parmakla gösterilen ülkeleri arasına sokacağız"

Başbakan Binali Yıldırım, her şeyin üretilebileceğini, ancak herkesin ürettiği şeyin üretimi yapıldığı takdirde katma değer oluşturulamayacağını ifade ederek, "Fark oluşturmanız lazım. Farkı nasıl oluşturacağız? Bilgiye sahip olacağız, bilgiyi üreteceğiz, bilgiyi katma değere dönüştüreceğiz. İşte burada bu yapılacak. Akıl terini, alın terine katacağız ve böylece Türkiye'yi medeniyet yolculuğunda, 2023 hedeflerinde dünyanın parmakla gösterilen ülkeleri arasına sokacağız. Bunu yapar mıyız? Yaparız. Bunun için imkanımız var mı? Var." diye konuştu.

Türkiye'nin özel sektörünün çok kuvvetli olduğunu belirten Yıldırım, Türkiye'nin en büyük mukayeseli üstünlüklerini "genç nüfusu" ve "müteşebbis girişimci özel sektörü" şeklinde sıraladı.

Yıldırım, "Petrolümüz yok ama genç nüfusumuz var. Dünyayı fellik fellik dolaşan özel sektörümüz, firmalarımız var ve gün geçtikçe kendilerini kuvvetlendiren üniversitelerimiz var." dedi.

- "Akla, araştırma-geliştirmeye yatırım yapacağız"

Öğrenciliği döneminde sanayi-üniversite iş birliğinin önemine işaret edildiğini, ancak bunun lafta kaldığını dile getiren Yıldırım, şunları anlattı:

"İşte burada icraat var. Üniversite burada, sanayi burada, onları bir araya getiren teknopark da burada. Buranın kuruluşunu hatırlıyorum. Bizzat çabalarımı hatırlıyorum. İstanbul Ticaret Odası az mı gelip gitti bize, 'Burayı kuralım edelim. Kim olsun ortakları?' Birini razı ediyoruz, biri cayıyor. Sonunda kuruldu. Fena mı oldu işte bakın. Ne kadar güzel bir tesis oldu. Şimdi bu, 1 kat daha büyüyecek. 60 dönüm 150 dönüme çıkacak. Burada teknoloji üretilecek. Üretilen teknoloji ülkemize daha çok katma değer sağlayacak."

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin sattığı her bir kilogram malın birim değerini artırması gerektiğini belirterek, "Şimdi 2 doların altındayız. Gelişmiş ülkeler 10 dolara tırmanmış, 1 kilogram mal satıyor 10 dolar para alıyor. Biz de 1 kilogram mal satıyoruz, 1 dolar 80 cent para alıyoruz. Bu sefer ne oluyor? Biz teknolojiyi yakalamadığımız için katma değer istediğimiz kadar büyüyemiyor, refah gecikiyor. Bunun için akla yatırım yapacağız, araştırma-geliştirmeye yatırım yapacağız." ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

Yorumlar