Koltuk değnekleriyle 50 ülke gezdi

- Ortopedik engelli emekli memur Mustafa Akca, Avrupa'dan Asya'ya, Amerika'dan Avustralya'ya 4 kıtada 50 ülkeyi tek başına dolaştı - Engelli Mustafa Akça: - "Emekli olduktan strateji değiştirerek, önce uzak ülkeleri gezmeye başladım.Uzak ve pahalı oldukları için gelirim varken önce uzak ülkeleri geziyorum. Sonra yakın ülkeleri gezeceğim. 10 yıldır geziyorum. 50 ülkeyi şu ana kadar gezdim" - " "Seyahat aşkı bütün her şeyi aşıyor. Engel benim için engel değil"

Google Haberlere Abone ol
Koltuk değnekleriyle 50 ülke gezdi

İSTANBUL (AA) - KENAN IRTAK - Ortopedik engelli emekli memuri 54 yaşındaki Mustafa Akca, Avrupa'dan Asya'ya, Amerika'dan Avustralya'ya 4 kıtada 50 ülkeyi tek başına dolaştı.

Akca, 1963'te Ankara'da dünya geldi. Çocuk felci geçirdiği için yürüme yeteneğini kaybeden Akca, küçük yaşlarda ailesi tarafından çocuk yuvasına verildi. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara'da tamamlayan Akça, üniversite eğitimini Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde gördü.

Engelliler okulundayken arkadaşlarıyla yaptığı yarışmada haritadan söylenen ilçelerin hangi ile bağlı olduğunu bilmesi, kendisininde bu illeri ve ilçeleri görme isteği uyandırdı. Önce Ankara'nın ilçelerini gezen Akça, daha sonra tüm Türkiye'yi adım adım dolaştı. Türkiye'de görülmedik yer bırakmayan Akça, Bulgaristan'a milli takımın maçını izlemek için 1993 yılında yaptığı ilk yurt dışı seyahatinden dünyayı gezmeye karar verdi.

Mezun olduktan sonra bir kamu kurumunda memur olarak göreve başlayan Akça'nın, gelirinin artmasıyla birlikte kendi tabiriyle "seyahat hastalığı" başladı. Seyahat masraflarını karşılamak için, memuriyettin yanı sıra ek iş yapan yapmaya başlayan Akca, emekli olduktan sonra daha sık yurt dışı gezilerine çıktı.

Emekli ikramiyesini dövizin yanı sıra altın, gümüş ve platin gibi madenlere yatırarak gelir elde eden engelli gezgin Akça, buradan elde ettiği gelir ve emekli maaşıyla dünyayı geziyor. Seyahatlerine turlarla gitmeyi tercih etmeyen Akça, tek başına gezmenin farklı bir deneyim olduğu inancında.

- "5 ay sürecek bir seyahate çıkıyorum"

Akça, Hongkong'ta başlayacağı ve 5 ay sürmesini planladığı yeni seyahati için Atatürk Havalimanı'na geldi. Uçuş kartını alan Akça, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk gördüğü ülke olan Bulgaristan'ın ardından Romanya, Yunanistan ve diğer Avrupa ülkelerini gezdiğini anlattı.

Zamanla yakın yerlerin kendisine yetmediğini belirten Akça, şunları kaydetti:

''Avrupa ülkelerini gezdikten sonra baktım bana yetmiyor. Artık uzak ülkeleri gezmem gerektiğine inandım. Emekli olduktan strateji değiştirerek, önce uzak ülkeleri gezmeye başladım.Uzak ve pahalı oldukları için gelirim varken önce uzak ülkeleri geziyorum. Sonra yakın ülkeleri gezeceğim. 10 yıldır geziyorum. 50 ülkeyi şu ana kadar gezdim. Amerika, Meksika, Şili, Paraguay, Urugay, Asya'dan Japonya, Kore, Tayland, Vietnam, Endonezya... Avustralya, Yeni Zelanda, Fiji... Afrika'ya henüz gitmedim oraya da gideceğim. Şimdi Hong Kong'dan başlayacağım. 5 ay sürecek bir seyahate çıkıyorum. Vietnam, Kamboçya, Laos, Malezya, Tayland, Singapor, Endonezya ve Myanmar'ı gezeceğim. Dönüp 2-3 gün Türkiye'de kaldıktan sonra bu kez Amerika'ya gideceğim. Amerika, Venezuella, , Dominik, Karayipler ve Küba'yı gezeceğim."

- "Dil meselesini 'Tarzanca' konuşarak aşıyorum"

Bekar olan Akça, engelinin kendisine engel olmadığını, hatta kendisini gezmeye teşvik ettiğini vurguladı. Engelinin bazen avantaj olduğunu da dile getiren Akca, "Seyahat aşkı bütün her şeyi aşıyor. Engel benim için engel değil. Zaman zaman engelim avantaj oluyor. Çantamı taşıyorlar. Otobüse binmede, otobüste yer vermede yardımcı oluyorlar. Dil meselesini 'Tarzanca' konuşarak aşıyorum. Yüzde 10 İngilizcem var. Gideceğim yerlerin fotoğrafını internetten bularak otobüse binince bunu şoföre gösteriyorum. Buraya gider mi diye soruyorum, başıyla evet, gitmiyorsa başıyla hayır işareti yapıyor. Böylece gitmek istediğim yere gidiyorum. Amacım dünya kültürlerini tanımak. Doğa ve tarihi güzellikleri görmek. Engelin, engel olmadığını göstermek ve engelli arkadaşlara örnek olmak istiyorum." şeklinde konuştu.

Akca, gezdiği ülkelerden başta Japonya olmak üzere en çok Uzak Doğu ülkelerini sevdiğini, 10 yıldır çıktığı seyahatlerde hiç sorun yaşamadığını kaydetti.

- "Taksi yerine toplu taşıma araçlarını kullanıyorum"

Bazı ülkelerde ekonomik nedenlerden dolayı zorlandığını anlatan Akca, "Uçak biletlerimi iki ay önceden alıyorum. Otelimi durama göre bazen gitmeden, bazen de gittikten sonra seçiyorum. Taksi yerine toplu taşıma araçlarını kullanıyorum. Pahalı ülkelerde otel yerine hostelde kalıyorum. Böylece ekonomik bir seyahat yapıyorum." şeklinde konuştu.

Seyahatlerinde notlar tutan Akca, bu gezilerini kitaplaştıracağını, büyüyen fotoğraf arşiviyle sergi açacağını ve bir blog sayfası kuracağını aktardı.

Dünya haritasından gittiği yerleri gösteren ve bu ülkelerde çektirdiği fotoğrafları hakkında bilgi veren Akca, seyahatlerini kış aylarına denk getirmeye çalıştığını ve mümkün olduğu kadar sıcak ülkeleri ya da yaz mevsiminin yaşandığı güney ülkelerini tercih ettiğini vurguladı.


Yorumlar