Kolombiya'daki barış süreci

- Devlet Başkanı Santos, FARC ile barış anlaşmasının 20 Temmuz'a kadar sonuçlanacağını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Kolombiya'daki barış süreci

ANKARA (AA) - Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile barış müzakerelerinin bir ay içinde sonuçlanacağı ve 50 yıllık çatışma sürecinin sonlandıracağını söyledi.

Kolombiya medyasına göre, Santos, Başkanlık Sarayı'nda koalisyon milletvekilleriyle yaptığı toplantıda, Havana'da devam eden barış görüşmelerinin 20 Temmuz'da sonuçlanacağına inandığını ve Kolombiya'nın yeni bir döneme gireceğini ifade etti.

Küba'nın başkenti Havana'da süren barış görüşmeleri için daha önce 23 Mart olarak belirlenen anlaşma tarihi, iki tarafın onayıyla ileri bir tarihe ertelenmişti.

Barış müzakerelerini yürüten yetkililer, FARC kamplarında tutulan 15 yaşından küçük çocukların serbest bırakılmasına karar verildiğini belirtmişti.

FARC'ın Kolombiya'da 1964'te başlattığı silahlı eylemlerde 220 bin kişi yaşamını yitirdi, 5 milyon kişi yerlerinden oldu.

FARC ile hükümet arasındaki barış görüşmeleri Kasım 2012'de Havana'da başladı. 3 yıldan fazla süren görüşmelerde, savaş mağdurlarına tazminat ödenmesini de içeren anlaşma imzalanmış, "mağdurların hakları, arazi hakları, isyancıların siyasi katılımı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele" olmak üzere dört ana unsurda uzlaşmaya varılmıştı.

Nihai barış anlaşmasıyla en ağır suçları işleyenler dahil herkes için af çıkarılması öngörülüyor.

Yorumlar