Kolombiya’da tarihi gün

- Kolombiyalılar, hükümet ile FARC arasında imzalanan barış anlaşması için referanduma gitti - Kolombiya Devlet Başkanı Santos: "Bizler artık Kolombiya’da şiddet içermeyen bir kültürü benimsemek zorundayız”

Google Haberlere Abone ol
Kolombiya’da tarihi gün

BOGOTA (AA) – Kolombiya’da yarım yüzyıldan fazla süredir devam eden iç savaşı bitirmek için imzalanan barış anlaşması referandumda halkın onayına sunuldu.

Kolombiyalılar, hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında hafta başında Cartagena’da imzalanan barış anlaşmasına “evet” ya da “hayır” demek üzere oy kullanmaya başladı.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, sabah erken saatlerde oyunu kullananlar arasında yer aldı. Başkent Bogota’da oyunu kullanan Santos, “evet” seçeneğinin işaretli olduğu oy pusulasını sandığa atmadan önce kameralara gösterdi.

Santos, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, “Bizler Kolombiya’da artık şiddet içermeyen bir kültürü benimsemek zorundayız.” dedi.

Santos, ayrıca Kolombiya halkından Matthew kasırgasının neden olduğu şiddetli yağmur ve kötü hava şartlarına rağmen sandıklara gidip oy kullanmasını istedi.

Kolombiya’da Marksist-Leninist gerilla örgütü FARC ile güvenlik güçleri arasında 1964’te başlayan iç çatışmalarda bugüne kadar 250 bine yakın kişinin öldüğü, en az 6 milyon kişinin yerlerinden olduğu belirtiliyor. İç savaşı sonlandırmak için 4 yıldır Küba’da örgüt ile hükümet yetkilileri arasında yapılan görüşmeler hafta başında imzalanan barış anlaşmasıyla sonuçlanmıştı. Anlaşmaya Kolombiya Devlet Başkanı Santos ile FARC lideri Timoleon Jimenez imza atmıştı.

Barış anlaşması, FARC’ın silah bırakmasını, uyuşturucu ticaretine son vermesini ve siyasi bir yapıya bürünmesini öngörüyor. Referandumda anlaşmaya “evet” denilmesi bekleniyor. Ancak halkın bir kısmı FARC’a çok fazla taviz verildiği gerekçesiyle anlaşmaya karşı çıkıyor.

Yorumlar