Koleksiyoner Vanthoft'un arşivi Çanakkale'ye kazandırıldı

- Çanakkale Savaşları ile "en kapsamlı ve nitelikli arşiv" olarak kabul edilen Uğural Vanthoft'un arşivinin, Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına nakli gerçekleştirildi

Google Haberlere Abone ol
Koleksiyoner Vanthoft'un arşivi Çanakkale'ye kazandırıldı

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Savaşları ile ilgili "en kapsamlı ve nitelikli arşiv" olarak kabul edilen Uğural Vanthoft'un arşivi, Çanakkale'ye kazandırıldı.

Aralarında savaş tarihçilerinin de bulunduğu bir komisyon tarafından yapılan değerlendirme sonucuna göre ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca alınan karar gereğince koleksiyoner Uğural Vanthoft ile görüşme yapıldı.

Vanthoft, görüşmelerde, arşive birçok kurum ve özel kişinin talip olduğunu, fakat kendisinin arşivin devlet bünyesinde Çanakkale muharebeleri için özel olarak kurulmuş olan Tarihi Alan Başkanlığı bünyesinde ve Çanakkale'de yer almasını daha anlamlı bulduğunu belirtti.

Koleksiyoner Vanthoft'un ilk olarak Çanakkale ile ilgili bir sahaftan "Damn The Dardanelles / By The John Laffin" isimli kitabı almasıyla oluşturmaya başladığı arşiv, Çanakkale muharebelerine katılan, katılmayan tüm ülkelerde yayımlanmış eserlerin hemen hemen tümünün bir araya getirilmesinden oluşuyor.

Arşivde, toplam 5 bin 682 adet farklı dilde kitap, süreli yayın, gazete, orijinal fotoğraf, kartpostal, foto-kartpostal, pul, mektup zarfı, madalya beratı, belge ve dokümanlar yer alıyor.

Ayrıca tarihi muharebeler dönemine kadar inen ve yazarından imzalı çok nadir kitapların bulunduğu koleksiyon, Çanakkale araştırmacıları için muazzam nitelikte bir arşiv niteliğinde.

Envanter çalışmalarının tamamlanmasının ardından Uğural Vanthoft'un arşivi, Çanakkale Savaşları araştırmacılarının hizmetine sunulacak.

Yorumlar