Kocaeli merkezli "usulsüz dinleme" davası

- Aralarında bürokrat, siyasetçi ve medya mensubunun da bulunduğu 63 kişiyi usulsüz olarak dinledikleri iddiasıyla ikisi tutuklu, 13 emniyet mensubunun yargılanmasına devam edildi

Google Haberlere Abone ol
Kocaeli merkezli "usulsüz dinleme" davası

KOCAELİ (AA) - Kocaeli'de, aralarında bürokrat, siyasetçi ve medya mensubunun da bulunduğu 63 kişiyi usulsüz olarak dinledikleri gerekçesiyle ikisi tutuklu, 13 emniyet mensubunun yargılanmasına devam edildi.

Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın dördüncü duruşmasına, tutuklu sanıklar eski Kocaeli İstihbarat Şube Müdürleri Özgür Nikbay ve Metin Canbay, Silivri Kapalı Cezaevinden video konferans yöntemiyle olmak üzere, 8 tutuksuz sanık ile bir müşteki ve sanık avukatı katıldı.

Nikbay, savunmaya dayanak belgelerin tarafına gönderilmemesi nedeniyle bu duruşmada savunma yapmayacağını belirterek, savunmasını yapmak üzere ek süre istedi.

Canbay ise daha önce mahkemeden iddianamenin tarafına gönderilmesini talep ettiğini dile getirerek, "Bana gelen evrakta bu istediklerim yok. Belgeleri inceledikten sonra savunmamı yapacağım." dedi.

Duruşmada, 2 tanık ile bir polis memurunun "müşteki" olarak beyanı alındı.

Söz verilen müşteki Memet S, Dilovası İlçe Emniyet Müdürlüğünde polis memuru olarak çalıştığını kaydederek, "Mehmet B. ile irtibatlı olarak ihaleye fesat karıştırdığım iddiasıyla hakkımda usulsüz dinleme yapılmıştır. Hakkımda dinleme yapıldığını emniyete çağrılınca öğrendim. Ben adı geçen kişiyi tanımam, hiç irtibatım da olmamıştır. Sanıklardan şikayetçiyim. Davaya katılma talebim yoktur." ifadelerini kullandı.

Sanıklardan Fatih Ö. ise istihbari dinlemenin niteliğinin yeterince anlaşılmadığını belirterek, "Dinlemeler istihbari dinleme olup, MİT ve jandarma istihbaratının bu konudaki yetkilerine dayanarak yapılmıştır." şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Canbay ve Nikbay'ın suça konu olan ve imzalarının bulunduğu dinleme raporlarının gönderilmesine, savunmalarını hazırlamaları için son kez süre verilmesine ve gelecek celsede duruşmada hazır bulundurulmalarına karar verdi.

Mahkeme ayrıca duruşmaya gelmeyen bazı müşteki ve tanıkların önümüzdeki celseye zorla getirilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İddianamede sanıklar, eski Kocaeli Valisi Ercan Topaca, eski MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, MHP Kocaeli İl Başkanı Aydın Ünlü, TV41 Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Turgun'un da aralarında bulunduğu 63 kişiyi usulsüz olarak dinlemekle suçlanıyor.

Sanıklara, "görevi kötüye kullanma, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal" suçlamaları yöneltiliyor.

Yorumlar