Kocadere katliamının 95. yılı

Yalova'da 29 Nisan 1921'de Yunan işgal güçleriyle Rum ve Ermeni çeteleri tarafından katledilen 830 kişiyi anmak için tören düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
Kocadere katliamının 95. yılı
Yalova'nın Çınarcık ilçesine bağlı Kocadere köyünde 29 Nisan 1921'de Yunan işgal güçleriyle Rum ve Ermeni çeteleri tarafından katledilen 830 kişi, törenle anıldı.

Kocadere İlkokulunda başlayan yürüyüşün ardından şehitlik anıtında tören düzenlendi.
Çınarcık Kaymakamı Cafer Sarılı, anıta çelenk sunulması sonrasında yaptığı konuşmada, 95 yıl önce 830 masum insanın şehitlik mertebesine ulaştığını söyledi.

Sarılı, şunları kaydetti: "Onlar, bu topraklar ve vatanımız için canlarını verdiler. Bizim görevimiz, şehitlerimizin aziz hatırasına sahip çıkmak ve onları unutmamaktır. Bu vatanın her bir karış toprağı şehit kanıyla sulanmış, mübarek topraklardır. Aldığımız her nefeste, attığımız her adımda bize bu vatanı emanet eden aziz şehitlerimizi hatırlıyor ve onları şükranla anıyoruz. Bugüne kadar şehitlerimizin emanetine sahip çıkan aziz milletimize şükranlarımızı sunuyoruz."
Kocadere köyü Muhtarı Volkan Varol da milli mücadele döneminde köyde kadın, çocuk, yaşlı ve savunmasız insanların katledildiğini hatırlattı.

Varol, şöyle devam etti: "O yıllarda Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde milli mücadele başlatılmış, eli silah tutan herkes cepheye koşmuştu. Köylerde kadın, çocuk, yaşlı ve savunmasız insanlar kalmıştı. Kocadere ve Şenköy halkından yüzlerce masum insan yakılarak katledilmiştir. Bu, bir cephe savaşı değil, açıkça bir soykırımdır. İnsanlık dışı bir vahşettir. Bizler şehit torunlarıyız. Vatanımızı son nefesine kadar koruyacak nesillere emanet bıraktınız."

Törenin ardından Kocadere İlkokulunda davetlilere ikramda bulunuldu.

Törene Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Karamürselbey Eğitim Merkezi ve Garnizon Komutanı Tuğamiral İbrahim Özdem Koçer, Belediye Başkanı Vefa Salman, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Başkanı Tahsin Becan ve vatandaşlar katıldı.

Yorumlar