Koca çınarlar demokrasi nöbetinde

- FETÖ'nün darbe girişiminin ardından yurdun dört bir tarafında eline Türk bayrağını alan "koca çınarlar", ilk günden itibaren meydanlarda demokrasi nöbetini sürdürüyor - Türkiye'de geçmişte darbeleri ve muhtıraları yaşayan "asırlık çınarlar", birlik ve beraberlik mesajları verdi - Manisa'da demokrasi nöbeti tutan 113 yaşındaki Ayşe Karabüber: - "Ben yaşanan tüm darbeleri, sıkıyönetimleri gördüm. O dönemler halk neler yaşadı iyi biliyorum. Allah bir daha göstermesin. Bir daha darbe görmek istemediğim için çocuklarımdan beni buraya getirmelerini istedim" - Van'da yaşayan 78 yaşındaki Fuat Özür: - "27 Mayıs 1960'ta ordu yönetime el koyduğunda askerdim. O tarihte sokağa çıkma yasağı vardı ve iki kişi yan yana gelip konuşamazdı. Bu tarihte ise insanlar meydanlara inerek vatanı için cumhurbaşkanı için canını feda etti. Bu şekilde darbe girişimi bastırılmış oldu" - Batman'da demokrasi nöbetine katılan 83 yaşındaki Hazal Altun: - "Cumhurbaşkanımız Erdoğan, 'Tankların önüne uzanın' dese ben ve çocuklarım tankların, topların önüne uzanmaya hazırız" - Bayburtlu 83 yaşındaki Mehmet Ali Akarsu: - "Kardeş kardeşe mermi atmaz. İmanı olan atmaz. Bizim ekmeklerimizi yediler, bize silah çektiler. Bizim tanklarımızla bizi vurdular"

Google Haberlere Abone ol
Koca çınarlar demokrasi nöbetinde

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından milli iradeye sahip çıkmak için Türkiye'nin dört bir yanında vatandaşların doldurduğu meydanlarda yerini alan "koca çınarlar" dikkati çekti. Türkiye'de geçmişte darbeleri ve muhtıraları yaşayan "asırlık çınarlar", meydanlarda birlik ve beraberlik mesajları verdi.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yurdun dört bir yanında demokrasi nöbetlerine katılan vatandaşlar, 15 Temmuz'dan bu yana her akşam meydanları doldurarak, darbecilere tepkilerini dile getiriyor. Her yaş grubundan vatandaşların katıldığı demokrasi nöbetlerine yaşlılar da iştirak ediyor.

Demokrasi nöbetlerine katılan "asırlık çınarlar"dan biri de Manisa'nın Turgutlu ilçesinde yaşayan 113 yaşındaki Ayşe Karabüber.

Nöbetin tutulduğu 50. Yıl Alanı'na çocukları tarafından otomobille getirildikten sonra platformun önüne tekerlekli sandalyesiyle alınan Karabüber, darbenin ülkeden neler koparacağını iyi bildiğini belirterek, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki devlet büyüklerine dua ediyorum. Allah devletimizin ve yöneticilerinin ömrünü uzun etsin. Ben yaşanan tüm darbeleri, sıkıyönetimleri gördüm. O dönemler halk neler yaşadı iyi biliyorum. Allah bir daha göstermesin. Bir daha darbe görmek istemediğim için çocuklarımdan beni buraya getirmelerini istedim." dedi.

İzmir'de meydanlarda nöbete katılan ve Türkiye'de tüm darbelere tanıklık ettiğini anlatan 65 yaşındaki Şehmus Yıldırım da 15 Temmuz'da FETÖ'nün yaptığı gibi bir darbe teşebbüsü görmediğini belirtti. Yıldırım, "Bu son darbe teşebbüsünde ülke darmaduman oldu. İlk kez siviller vuruldu, Meclis vuruldu. Allah onları kahretsin, cezalarını versin." diye konuştu.

Konak Meydanı'nda FETÖ'nün darbe girişimine karşı ilk günden itibaren "demokrasi nöbeti" tutan 95 yaşındaki Hacı Mehmet Keskinbalta, bugüne kadar birçok önemli olaya şahit olduğunu belirterek, "Onca şey gördüm ama böylesini görmedim. Bunlar kendi milletine düşmanlık yapıyorlar. Bunların dini imanı yok. Türk Türk'e hiç silah çeker mi? Senin kanın neyse benimki de o. Sen neden milletine ateş ediyorsun, milletini öldürüyorsun? Vicdansız, merhametsiz. Daha önce 1960 ve 1980 darbesini de gördüm ancak o zaman asker, böyle milletini öldürmedi. Bunlar ise millete silah sıktı, kurşun attı." ifadelerini kullandı.

Bayburt'ta darbe girişimine tepkilerin yapıldığı Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Valilik önüne Yeşilyurt köyünden traktör römorkuna binerek gelen ve elinde satır bulunan 80 yaşındaki Hesna Köprücü, köyde yaşadığını ve bu yaşta yapabileceği tek şeyin bu olduğunu belirterek, "Vatanı, Türkiye'yi kurtarmak için geldim. Allah'ın izniyle kurtaracağız. Ben 80 yaşımdayım, inşallah Mevlam iman gücü versin. Buraya gelirken hiç gözümü kırpmadım, Nene Hatun'um ben." şeklinde konuştu.

85 yaşındaki Nevzat Aydınoğlu ise elindeki kılıç ve sopayı göstererek, "Bu elimdeki Hazreti Hamza'nın simgesi, diğeri de kainatın efendisinin, asasının simgesi. Bunlarla onları bu ülkede yok edeceğiz. Dedem bu başımdaki fesle savaşlar kazandı, şimdi ben de onunla o hainlere karşı kazanacağım." ifadesini kullandı.

- "Bir daha darbe yaşamak istemiyoruz"

Van'da Beşyol Meydanı'ndaki tepki eylemlerine katılan 75 yaşındaki Ahmet Sabırkaya, 27 Mayıs 1960 ve 12 Eylül 1980 yılında darbelerin acımasızlığına tanıklık ettiğini belirterek, bir daha darbe yaşamak istemediklerini belirtti.

Katılımcılardan 77 yaşındaki Mehmet Salih Bingöl de 27 Mayıs 1960 ve 12 Eylül 1980 tarihlerindeki askeri darbelerin acımasızlıklarına tanıklık ettiklerini anlattı. Bingöl, bir daha darbe yaşamak istemediklerini dile getirdi.

Alanda nöbet tutanlardan 78 yaşındaki Fuat Özür ise 27 Mayıs 1960'ta ordu yönetime el koyduğunda asker olduğunu aktararak, "O tarihte sokağa çıkma yasağı vardı ve iki kişi yan yana gelip konuşamazdı. Bu tarihte ise insanlar meydanlara inerek vatanı için cumhurbaşkanı için canını feda etti. Bu şekilde darbe girişimi bastırılmış oldu." ifadelerini kullandı.

80 yaşındaki Esengül Karaca ise ilerleyen yaşına rağmen darbeye karşı alanları terk etmediklerini vurgulayarak, "Bugün birlik ve beraberliğimiz için buradayız. Kardeşliğimizi pekiştiriyoruz. Burada farklı etnikten insanlar var. İnşallah bu kardeşlik ortamı devam eder." dedi.

- "Nefretle hatırlayacağım"

Bartın'da meydanda açılan bir stantta darbeye karşı düşüncelerini kaleme alan vatandaşlardan 44 yılık öğretmen 63 yaşındaki Remzi Güneş, darbeyi nefretle hatırlayacağını, bu durumun "iğrenç" olduğunu söyledi.

Hain saldırıyı kabul edemediğini dile getiren Güneş, "Böyle bir şey yapılmaması gerekiyordu. Ben, 1980 darbesini de gördüm. O zaman da öğretmendim. O darbe bunun yanında çok basit kalıyor. Bu kadar iğrenç olmamıştı. O zaman meclisimiz bombalanmamıştı. Askerlerimiz böyle birbirini öldürmemişti. Bu, çok farklı bir darbe." dedi.

- "Tankların, topların önüne uzanmaya hazırız"

Batman'da, FETÖ'nün darbe girişimine karşı tepkisini, ilerleyen yaşına rağmen meydanda sabaha kadar nöbet tutarak gösteren 83 yaşındaki Hazal Altun da darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine çıktığı meydanda, o günden beri demokrasi nöbetini sürdürdüğünü söyledi.

27 Mayıs ve 12 Eylül darbeleri ile 12 Mart Muhtırası ve 28 Şubat sürecinde yaşanan mağduriyetlerin akıllarından çıkmadığını ifade eden Altun, "O dönemlerdeki acımasızlığı iliklerimize kadar yaşadık. Askeri darbeler ülkeyi felakete ve geriye götürür." dedi.

"Dönemin Başbakanı Menderes'e ve sonraki darbede bu ülkeye yaşatılanların bir daha yaşanmaması için nöbetteyim. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, 'Tankların önüne uzanın' dese ben ve çocuklarım tankların, topların önüne uzanmaya hazırız." ifadelerini kullanan Altun, demokrasi nöbetinde Türkiye için sabaha kadar dua ettiğini dile getirdi.

Altun, geçmişte yaşananların acısının hala yüreklerde olduğunu, bu nedenle yürümekte güçlük çekmesine rağmen çocuklarının otomobille bıraktığı Turgut Özal Bulvarı'nda demokrasi nöbetine katıldığını belirtti.

"Cumhurbaşkanımız için devletimiz için Türkiye'nin ilelebet var olması için buradayım. Allah'ın melekleri Cumhurbaşkanımızla olsun." diyen Altun, 7'den 70'e tüm vatandaşların nöbete katıldığını anlattı.

- 105 yaşında nöbette

Kahramanmaraş kent meydanında devam eden demokrasi nöbetine katılan 105 yaşındaki Zeynep Bekereci ile 77 yaşındaki Sultan Akdeniz, vatandaşların ilgisiyle karşılaştı.

Ellerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çekilmiş fotoğraflarla meydandaki platforma çıkan Bekereci ve Akdeniz, vatandaşlara el sallayarak darbeye karşı çıkmalarını istedi.

Bekereci, bu yaşına rağmen nöbete katılmak, alana gelmekten duyduğu mutluluğu anlattı.

Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısının ardından "demokrasi nöbeti" tutmak için her gün geldiğini belirten 87 yaşındaki Emine Karmil, darbe yaşamamak ve ülkesine destek olmak için geldiğini söyledi.

Kırıkkale'de demokrasi nöbetine katılan 70 yaşındaki Hüsnü Şener de 12 Eylül ihtilalini gördüğünü belirterek, "Mamak Cezaevi'nde yattım ve tırnaklarım söküldü. Vücudumun çeşitli yerleri ateşle tahrip edildi. Onlar bile bu kadar merhametsiz değildi." dedi.

- "Türkiye'yi kimseye vermeyeceğim"

Düzce'de de Anıtpark Meydanı'ndaki nöbete elinde sopayla gelen 70 yaşındaki Hatice Çakır, "Şimdiye kadar bu sopayla hayvanları kovuyordum. Şimdi domuzları kovacağım. Türkiye'yi kimseye vermeyeceğim. Bizimdir Türkiye, yakmam yıkmam vatanı onlara vermem. Bir canım var, o da kurban olsun vatana.'' diye konuştu.

Çakır, ''Hayatım boyunca böyle darbe görmedim. 15 tane asker torunum var, onları vatana kurban edeceğim. Korkmam.'' ifadesini kullandı.

Bursa'da demokrasi nöbetine katılan 93 yaşındaki Salih Berlik ise Kore gazisi olduğunu belirterek, demokrasiye, vatana ve millete sahip çıkmak için bu meydana geldiğini söyledi.

Burdur'un Karamanlı ilçesinde de yürüyemediği için meydana eşeğiyle gelen 90 yaşındaki Emine Özcan, demokrasi nöbetine katılmak istediğini ancak yaşlı olduğu için yürüyemediğinden ancak eşeğiyle gelebildiğini anlattı.

Alanda kendisini karşılayan Kaymakam Yusuf Altun, İlçe Jandarma Komutanı Kıdemli Başçavuş Tarran Güney ve Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu ile konuşan Özcan, "Şehitlerimizin olduğunu televizyonlardan duydum. Buraya şehitlerimiz için geldim." diye konuştu.

Zaman zaman duygulanarak gözyaşlarını tutamayan yaşlı kadını Kaymakam Altun ve yanındakiler teselli etmeye çalıştı.

Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, ilçenin en yaşlılarından Emine Özcan'ın ilk sözlerinin "Evladım, vatanımıza sahip çıkın." olduğunu belirterek, herkesin duygulandığını kaydetti.

- 100 yaşındaki Latife nine

Batman'da meydana tekerlekli sandalye ile getirilen felçli 67 yaşındaki Behiye Kaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destek olmak için torunları tarafından tekerlekli sandalye ile getirildiği alanda nöbet tuttuğunu söyledi.

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde, Hatay Yörük Avşar ve Türkmenleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen etkinliğe katılan 100 yaşındaki Latife Tok da darbecilere tepkisini dile getirdi.

- "Bizim ekmeklerimizi yediler, bize silah çektiler"

Bayburtlu 83 yaşındaki Mehmet Ali Akarsu, ilerleyen yaşına rağmen 15 Temmuz'daki darbe girişimine karşı ilk günden itibaren elinden bırakmadığı Türk bayrağıyla "demokrasi nöbeti" tutuyor.

Akarsu, kendisi ve tüm Bayburtluların dinleri, devletleri ve milletlerinin varlığı için hayatlarını ortaya koyduğunu söyledi.

Kardeşin kardeşe mermi atmasının mümkün olamayacağını vurgulayan Akarsu, "İmanı olan atmaz. Bizim ekmeklerimizi yediler, bize silah çektiler. Bizim tanklarımızla bizi vurdular." dedi.

Akarsu, 1960 ve 1980 darbelerini yaşadığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Ben 1960 darbesinde Batman'daydım fakat böyle bir şey görmedim. 1980 darbesinde inşaatta kalıp söküyordum. Üsteğmen geldi, o çevredeki üç dört kişiye dedi ki 'Siz burada, durmayın, gidin'. Onlar da üsteğmene bizi göstererek 'Bunlar neden iki kardeş burada' dedi. Üsteğmen onlara 'İki kardeş ekmek parası için kalıp söküyor' cevabını verdi. Biz böyle kardeşin kardeşi vurduğunu görmedik."

Trabzon'da Meydan Parkı'ndaki demokrasi nöbetine katılan 85 yaşındaki Osman Karataş, "Bu memleket hepimizin. Kafaları bize yabancı olanlara yani dışarısı için çalışanlara yolu açmamak lazım, onlara bu ülkeyi bırakmamak lazım. Bu tür kişilerin hüviyetlerinde 'Türk' yazabilir ama bunların kafaları dışarıya çalışıyor, vatan için çalışmıyor." ifadelerini kullandı.

- "Korkmuyorum çünkü ben Sütçü İmam'ın torunuyum"

Kahramanmaraş'ta Milli Mücadelenin timsali olan Sütçü İmam'ın hayattaki en yaşlı torunu 73 yaşındaki Fatma ve 67 yaşındaki eşi Mehmet Dilbirliği, günlerdir ellerindeki Türk bayrakları, çocuk ve torunlarıyla "demokrasi nöbeti" tutuyor.

Geçirdiği ameliyat sonrası ayağındaki engeline rağmen, sandalyeyle alanda yerini alan Sütçü İmam'ın torunu Fatma Dilbirliği, "Korkmuyorum çünkü ben Sütçü İmam'ın torunuyum" diyerek, tıpkı dedesi gibi vatan bekçiliği yapıyor.

Fatma Dilbirliği, vatan nöbetinin kendisi için bir bayram olduğunu dile getirerek, "İlk gün ağladık ama şimdi gülüyoruz. Hem de çocuklarımız ve torunlarımızla geliyoruz. Allah ülkemize iyilik güzellik versin. Allah Müslümanlığımızı yürütsün. Tayyip Erdoğanımızı Allah korusun. Bize de onun arkasından gitmeyi nasip eylesin. Ayağım ameliyatlı olduğu halde evde duramıyorum, her zaman geliyorum. Burada nöbete devam edeceğim." dedi.

Kahramanmaraş'ta düşmana ilk kurşunu dedesi Sütçü İmam'ın sıktığını ifade eden Dilbirliği, "Öyle bir dedenin torunu olarak hiç korkmuyoruz. Geliyoruz meydana ülkemize sahip çıkıyoruz. Çok şükür hiç korku yok." diye konuştu.

Yorumlar