KKTC'nin 33. kuruluş yıldönümüne doğru

- KKTC Bakü Temsilcisi Turganer: - "Kıbrıs Türk halkı da uzun yıllardır mücade etmiştir. Tüm ambargo ve kısıtlamalara rağmen Kıbrıs Türk halkı kendi ayakları üzerinde durmaya çalışıyor" - "Ambargolardan dolayı uluslararası alanlarda kısıtlamalarımız oluyor. Bunların aşılmasını bekliyoruz ve tabii ki Türk dünyasında daha çok yer bulmak istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
KKTC'nin 33. kuruluş yıldönümüne doğru

BAKÜ (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Kıbrıs Türk halkının tüm ambargo ve kısıtlamalara rağmen ayakta durmaya çalıştığını söyledi.

Turganer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhuriyetin ilan edildiği gün olan 15 Kasım 1983'ün Kıbrıs Türkleri için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Bu tarihin KKTC siyasi tarihi açısından büyük önem taşıdığını dile getiren Turganer, Kıbrıs Türk halkının mücadelesini devlet olgusuyla tüm dünyaya tanıttığını ve ilan ettiğini kaydetti.

Kıbrıs Türklerinin bu günlere kolay gelmediğini hatırlatan Turganer, büyük mücadelelerden geçildiğini, vatan toprağı uğrunda çok sayıda şehit verildiğine dikkati çekti.

Turganer, "Bağımsızlık elbette ki bir halkın kendi kendini yönetebilmesi, kendi cumhuriyetine sahip çıkması adına çok önemli. Kıbrıs Türk halkı da uzun yıllardır mücadele etmiştir. Tüm ambargo ve kısıtlamalara rağmen Kıbrıs Türk halkı kendi ayakları üzerinde durmaya çalışıyor" dedi.

Türk dünyasının önemli ülkesi olan Azerbaycan'da KKTC temsilciliğinin bulunmasının kendileri için ayrı bir gurur kaynağı olduğuna değinen Turganer, "Azerbaycan'la eğitim, turizm ve ticari konularda ilişkilerimiz var. Hedefimiz bu ilişkilerin daha da geliştirilmesi" diye konuştu.

Turganer, Azerbaycan'da herkesin kalben KKTC'ye bağlı olduğunu söyleyerek, Azerbaycanlıların kendilerine duydukları büyük sevgiyi önemsediklerini ifade etti.

- "KKTC Türk dünyasında daha çok yer bulmak istiyor"

Ufuk Turganer, Azerbaycan ve diğer Türk dilli ülkelerden beklentilerini ise şöyle açıkladı:

"KKTC'ye sahip çıkılsın. Kıbrıs Türk halkının da bütün alanlarda temsil edilebilmesine izin verilsin ve bu olanak bize de sağlansın. Bu bizim için çok önemli. Ambargolardan dolayı uluslararası alanlarda kısıtlamalarımız oluyor. Bunların aşılmasını bekliyoruz ve tabii ki Türk dünyasında daha çok yer bulmak istiyoruz."

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için BM gözetiminde devam eden müzakerelere de değinen Turganer, "Taraflar geçtiğimiz hafta İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında görüşmelere oturdu. 20 Kasım'da Cenevre'de tekrar bir araya gelecekler. İki halkın da haklarına zarar gelmeyecek şekilde bir sonuca ulaşılmasını bekliyoruz. Sonuçta referanduma sunulacak ve halk karar verecek. Yine de ümidimizi yitirmemek gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Yorumlar