Kızılay'da "demokrasi nöbeti" devam ediyor

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: - "Tankın karşısına geçip göğsünü siper eden, tankın altına yatan, uzanan hatta bu uğurda şehit olan milletimizin feraseti, cesareti sayesinde o darbeye Türk milleti darbe yapmıştır çok şükür" - "(Olağanüstü hal) Milletimizin özgürlüğünü, milletimizin güvenliğini garanti altına almak için bunu ilan ettik. İnşallah bu teröristlerden hep birlikte devlet olarak, yargı olarak, millet olarak hesabını soracağız" - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu: - "Allah milletimizden razı olsun. Eğer bugün demokrasi işliyorsa, eğer bugün TBMM açık ve işliyorsa, eğer bugün Cumhurbaşkanlığı makamı işliyorsa, eğer bugün Türkiye yarınına yeniden umutla bakabilmeyi sağlıyorsa onu sağlayan, hiçbir şey düşünmeden bu ülkenin yarını için bedenini tankın altına atan bu yiğit insanlardır, başka hiçbir şey değil"

Google Haberlere Abone ol
Kızılay'da "demokrasi nöbeti" devam ediyor

ANKARA (AA) - Kızılay Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karşı tepkilerini sürdürdü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, meydanda demokrasi nöbeti için toplanan vatandaşlara hitap etti.

Ordu içine sızmış, asker kıyafeti giymiş FETÖ mensuplarının 15 Temmuz akşamı ülkeye, demokrasiye, millete darbe yapmak istediğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımızın, liderimizin, bu kutlu yolculukta birlikte yürüdüğümüz Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın dik duruşu ve hükümetimizin dirayetli duruşu ama en önemlisi tankın karşısına geçip göğsünü siper eden, tankın altına yatan, uzanan hatta bu uğurda şehit olan milletimizin feraseti, cesareti sayesinde o darbeye Türk milleti darbe yapmıştır çok şükür." dedi.

Çavuşoğlu, darbeye darbe yapan Türk milletini temsil ettikleri için dünya ülkelerinden tebrikler aldığını, "Ne büyük bir milletin var." diyenler olduğunu ve bununla gurur duyduklarını söyledi.

Böylesine bir milletin hizmetkarı olmaktan onur duyduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Sevgili kardeşlerim, bunlar asker kılığına girmiş bir terör çetesidir. Tüm askerimiz buna dahil değildir. Bu terör çetesine karşı mücadele eden askerlerimize teşekkür ediyoruz. Polisimize özellikle teşekkür ediyoruz, o inancıyla o imanıyla o teröristlerin inlerine giren polisimize teşekkür ediyoruz. Şimdi bunların bir kısmı kaçtı, 8 tanesi Yunanistan'a kaçtı, bazıları da kaçmak istiyor. Bunların hepsini Türkiye'ye getirip, hesabını soracağız. Bunların inine girdik, izini de sürüyoruz. Hiçbir yere kaçamazlar. Bu FETÖ'nün başı nerede yaşıyor, Amerika'da. Şimdi onu da getirmek için talepte bulunduk. 'Belge' diyorlar, siz Bin Ladin'i Taliban'dan isterken, belge mi istediniz? Siz, size saldıran terör örgütlerini, mensuplarını Türkiye'den isterken belge mi istediniz? Ama belgeyse işte belge, belgesini veriyoruz. Türkiye'deki darbe girişimini belge olarak görmüyorsanız, Adalet Bakanımızla birlikte belgeleri hazırladık verdik. Artık mazeret yok. Bu terörist başını Türkiye'ye vereceksiniz, Türkiye'ye teslim edeceksiniz. Türk milletine teslim edeceksiniz."

Bakan Çavuşoğlu, olağanüstü hal kararı alınmasına da değindi.

Bu kararın millete değil, devletin içindeki çetelere yönelik olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Milletimizin özgürlüğünü, milletimizin güvenliğini garanti altına almak için bunu ilan ettik. İnşallah bu teröristlerden hep birlikte devlet olarak, yargı olarak, millet olarak hesabını soracağız. Bunlardan hesabını sormak için sizden yetki aldık, o yüzden sizden güç aldık." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, partizanlığı bırakarak, hangi partiden olursa olsun meydanlarda toplanıp demokrasi nöbeti tutan vatandaşlara teşekkür etti.

- "Bu ülke çok badirelerden geçti"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ise konuşma alanına, merhum Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes ile çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kızılay Meydanı'nda demokrasiye sahip çıkanlara selamlarını ileten Soylu, "Allah milletimizden razı olsun. Eğer bugün demokrasi işliyorsa, eğer bugün TBMM açık ve işliyorsa, eğer bugün Cumhurbaşkanlığı makamı işliyorsa, eğer bugün Türkiye yarınına yeniden umutla bakabilmeyi sağlıyorsa onu sağlayan, hiçbir şey düşünmeden bu ülkenin yarını için bedenini tankın altına atan bu yiğit insanlardır, başka hiçbir şey değil." ifadelerini kullandı.

Bu ülkenin çok badirelerden geçtiğini dile getiren Soylu, kendisi Demokrat Partinin genel başkanı iken 2008 yılında anayasa ile ilgili yaşanan bir gelişmeyi anımsattı.

Bakan Soylu, şöyle devam etti:

"Bir anayasa, 411 kişinin Türkiye'de bir özgürlüğü, bir hürriyeti ve insanların kendi kimlikleriyle kendi anlayışlarıyla yaşamasının önünü açınca, Anayasa Mahkemesi, 'Hayır bu 411 kişinin ortaya koymuş olduğu iradeyi kabul etmiyoruz, ortadan kaldırıyoruz' demişti. Çok iyi hatırlıyorum, Adana'da otobüsten el sallıyordum, dediler ki 'Aydın Menderes aradı'. 'Buyurun' dedim, dedi ki, 'Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu bu karar, bilesin ki bu milleti can evinden vurmuştur. Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu karar, bir darbe kararıdır. Senin yapman gereken, Anadolu Ajansını bulup, bu konuda bu kararın ortaya konuluş şeklini de eleştirmek ve buna hükümetle beraber karşı çıkmaktır.' Demokrasi anlayışı budur."

Soylu, demokrasi nöbetinde bütün siyasi partilerden vatandaşların vatanına, milletine ve demokrasiye sahip çıktığını gördüklerini, bu milletin kendisinin tank olup darbecilere darbe vurduğunu kaydetti.

Ümran Menderes de konuşmasında, demokrasi nöbetinde yer almak istediği için bu meydana geldiğini ve 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimini lanetle kınadığını söyleyerek, olaylarda şehit olanlara rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti'li bazı milletvekilleri ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de birer konuşma yaparak, vatandaşların demokrasi nöbetine destek verdi.

- Sanatçılar da meydandaydı

Sanatçılar Alişan, Mustafa Ceceli, Emre Altuğ, Nihat Doğan, Davut Güloğlu, Berdan Mardini, Kutsi, Dilber Ay, Ece Erken ile radyocu "Afrikalı Ali', "Gezegen Mehmet", spor camiasından teknik direktörler Yılmaz Vural, Tugay Kerimoğlu ve Alpay Özalan, TRT Spor program sunucusu Ersin Düzen gibi isimler de destek için Kızılay Meydanı'na geldi.

Meydandaki halka hitaben, yeni evlenen gelin ve damat ile bazı vatandaşlar da konuşma yaptı.

Yorumlar