Kirli suyu içilebilir hale getiren Türk tasarımına Avrupa'dan ödül

- ODTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürsu'nun temiz su kaynaklarına erişim imkanı olmayan kırsal bölgeler için tasarladığı "Parabosol" isimli tasarımı, merkezi Avusturya'da bulunan Energy Globe Vakfı tarafından "Türkiye Ulusal Ödülü"ne layık görüldü - Herhangi bir teknolojik altyapı gerektirmeyen ve güneş enerjisi kullanılarak arıtılan kirli suyu içme suyuna dönüştüren tasarım sayesinde günde 170 litreye kadar temiz su elde edilebiliyor - ODTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürsu: - "Su kaynaklarının hızla kirlenmesi ve tükenmesiyle birlikte önemli çevre krizlerinden biri haline gelen su sorunu, küresel olarak 1 milyardan fazla insanı etkiliyor"

Google Haberlere Abone ol
Kirli suyu içilebilir hale getiren Türk tasarımına Avrupa'dan ödül

ANKARA (AA) - SELMA KASAP - ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürsu'nun temiz su kaynaklarına erişim imkanı olmayan kırsal bölgeler için tasarladığı "Parabosol" isimli tasarım, merkezi Avusturya'da bulunan Energy Globe Vakfı tarafından "Türkiye Ulusal Ödülü"ne layık görüldü.

Merkezi Avusturya'da bulunan Energy Globe Vakfı tarafından 1999'dan itibaren verilmeye başlanan ve dünyanın en prestijli çevre ödüllerinden biri olarak kabul edilen "Energy Globe" ödülleri, 5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesinde açıklandı. 177 ülkeden bin 500'ünün üzerinde projenin katıldığı yarışmada Gürsü, Parabosol tasarımı ile "Türkiye Ulusal Ödülü"nün sahibi oldu.

Gürsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kirli suyu arıtarak içme suyuna dönüştüren "Parabosol" tasarımının, temiz su kaynaklarına erişimi olmayan kırsal bölgelerde kullanım için geliştirildiğini anlattı. Tasarımın herhangi bir teknolojik altyapı gerektirmediğini belirten Gürsü, şu bilgileri aktardı:

"Güneş enerjisini parabolik bir ayna yardımıyla odaklayarak kirli suyu buharlaştıran sistem, farklı filtrelerden geçirdiği su ve buharı yoğunlaştırarak içilebilir hale getiriyor. Herhangi bir teknolojik altyapı gerektirmeyen tasarım sayesinde günde 170 litreye kadar temiz su elde edilebiliyor. Mevcut su kaynaklarının hızla kirlenmesi ve tükenmesiyle birlikte günümüzün önemli çevre krizlerinden biri haline gelen su sorunu, küresel olarak 1 milyardan fazla insanı etkiliyor."

- Amaç küresel çevre problemlerine çözüm üretmek

Gürsu'nun verdiği bilgiye göre, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), UNESCO ve Avusturya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarlığı tarafından desteklenen Energy Globe organizasyonu, küresel çevre problemlerine yönelik sürdürülebilir proje ve uygulamaları yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Su, toprak, hava ve ateş olmak üzere farklı kategorilerde düzenlenen yarışmanın birincileri ülkeler bazında ödül alan projeler arasından seçilecek ve uluslararası ödüller ilerleyen aylar içerisinde belirlenecek.

Geçtiğimiz yıllarda Kofi Annan, Mihail Gorbaçov gibi Nobel Barış Ödülü sahibi liderlerin katılımıyla takdim edilen ödüller için düzenlenen tören her yıl farklı bir ülkenin başkentinde gerçekleştiriliyor.

ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürsu, 2007'de Tasarım Oscarı'nı ilk kez Türkiye’ye kazandırmıştı.

Kurucusu olduğu inovasyon odaklı tasarım merkezi DESIGNNOBIS, kuruluşunun 5. yılında Türkiye’nin 40 öncü girişimci şirketi arasında yer aldı.

Gürsu ve ekibi, aldığı çok sayıda patent ve endüstriyel tasarımla yaratıcı ve yenilikçi ürünler ortaya koyuyor.

Yorumlar