Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne doğru

- Edirne Belediyesi, devlet erkanı ile yerli ve yabancı konukları 655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne kırmızı dipli mumla davet ediyor - Belediye Başkanı Gürkan: - "Başbakan Binali Yıldırım'ı, Edirne Valisi Günay Özdemir ve Kırkpınar Güreş Ağası Seyfettin Selim ile ziyaret ederek, 655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali'ne davet ettik. Kırkpınar davetimizi Türkiye'nin birçok iline ulaştırdık"

Google Haberlere Abone ol
Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne doğru

EDİRNE (AA) - Edirne Belediyesi, devlet erkanı ile yerli ve yabancı konukları 655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne kırmızı dipli mumla davet ediyor.

Kentte gerçekleştirilecek Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali'nin hazırlıkları sürüyor.

Belediye personeli dükkanlara Kırkpınar davet afişlerini asmaya başladı. Şehir hem Kırkpınar amblemleri hem de Türk bayraklarıyla süslendi.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne devlet erkanı, yerli ve yabancı konuklar ile protokolün davet edilmesi için Edirne Belediyesi tarafından 17 bin afiş, 10 bin 800 kırmızı dipli mum ile Kırkpınar'a gelecek olan devlet protokolü için 20 altın minyatür Kırkpınar kemeri hazırlandı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yaptığı yazılı açıklamada, davetlileri festivale Kırkpınar'ın davet simgesi kırmızı dipli mumla çağırdıklarını belirtti.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin dünyanın en köklü spor organizasyonu olduğuna dikkat çeken Gürkan, şunları kaydetti:

"Başbakan Binali Yıldırım'ı, Edirne Valisi Günay Özdemir ve Kırkpınar Güreş Ağası Seyfettin Selim ile ziyaret ederek, 655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’ne davet ettik. Kırkpınar davetimizi Türkiye'nin birçok iline ulaştırdık. Kırkpınar'ın daha nezih bir ortamda gerçekleştirebilmesi için çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Ülkemiz çok zor günlerden geçiyor. Bu zor günlerde birliğin, beraberliğin, mertliğin ve yiğitliğin sembolü olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali'ne hep birlikte sahip çıkmalıyız. Özellikle Edirnelileri 655 yıllık dev organizasyona bekliyorum."

Bu yılki organizasyonun açılış, konser, ağa karşılama, pehlivan mezarlığı ziyareti gibi etkinlik ve ritüelleri 18 Temmuz Pazartesi günü başlayacak. Güreşler ise 22-24 Temmuz'da gerçekleştirilecek.

Organizasyon 24 Temmuz Pazar günü 655. Tarihi Kırkpınar başpehlivanının seçilmesiyle sona erecek.

- Kırmızı dipli mum

Kitle iletişim araçlarının yaygın olmadığı yıllarda Kırkpınar güreş ağalarının çevre il, ilçe ve köylerdeki pehlivanları kırmızı dipli mum göndererek güreşlere davet etme geleneği uzun yıllardan beri devam ediyor.

Halk arasında "kırmızı mumla davet bekleme" sözü de bu ritüelin Türk edebiyatına kazandırdığı bir deyimdir.









Yorumlar