Kırımoğlu'na fahri doktora unvanı

- Kırım Tatar halkının lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na Anadolu Üniversitesince fahri doktora unvanı verildi - Kırımoğlu: "Hayatın gerçeklerini hapislerde öğrendim. Üniversiteyi bitirmeyi çok isterdim. Diplomamı annem ve babama göstermeyi çok istemiştim. Bana verilen bu fahri doktora ile sanki Sovyet rejiminden intikam almış gibi oldum"

Google Haberlere Abone ol
Kırımoğlu'na fahri doktora unvanı

ESKİŞEHİR (AA) - Kırım Tatarlarının lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na Anadolu Üniversitesi (AÜ) tarafından fahri doktora unvanı verildi.

Kırımoğlu, AÜ Senatosu'nun kendisine fahri doktora tevcih etmesi dolayısıyla Yunus Emre Yerleşkesi Gençlik Merkezi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bu sıkıntılı günlerinde kendisine zaman ayrılmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

Yaşamı boyunca üniversite diplomasına sahip olamadığını belirten Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, "Hayatın gerçeklerini hapislerde öğrendim. Üniversiteyi bitirmeyi çok isterdim. Diplomamı annem ve babama göstermeyi çok istemiştim. Bana verilen bu fahri doktora ile sanki Sovyet rejiminden intikam almış gibi oldum. Çok sağolun, Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.

Kırımoğlu, Kırım Yarımadası'nın Rusya tarafından işgale uğradığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bugün bu işgalin 891'inci günü. Kırım Tatar halkı öz toprağını işgalden kurtarmak için büyük mücadele veriyor. Kırım Yarımadası'nda en çok baskı altında olanlar Kırım Tatarlarıdır. Kırım Yarımadası'nda 18 arkadaşımız hapislerde, 22 arkadaşımız kaçırıldı ve büyük ihtimalle öldürüldü. Bu tür törenler bizim halkımız için manevi destektir."

- "Sayın Kırımoğlu, halkının özgürlük mücadelesine önderlik etmiştir"

AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ise Kırımoğlu'nun 15 yıl hapishanelerde, sürgünde veya çalışma kamplarında yaşadığını anımsattı.

Kırım Tatarlarının, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun çektiği bu çile sayesinde anavatanlarından sökülüp atılmayacaklarını tüm dünyaya yüksek sesle duyurduğunu belirten Rektör Gündoğan, şunları kaydetti:

''Sayın Kırımoğlu, halkının özgürlük mücadelesine önderlik edip uzun yıllarını cezaevlerinde geçirmesine rağmen hoşgörü ve anlayıştan ödün vermemiş, aşırı eylemlerden, taşkınlıklardan kaçınılmasını sürekli telkin etmiştir. Bu haklı davada Kırım Tatarlarının hiçbir şekilde şiddete başvurmamasında Sayın Kırımoğlu'nun rolü tartışılmaz. Üniversite Senatosu olarak Sayın Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na fahri doktora beratını takdim etmekten onur duyuyoruz."

Konuşmaların ardından Naci Gündoğan, Kırımoğlu'na cübbesini giydirerek, fahri doktora beratını takdim etti.

Etkinliğe, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer ile çok sayıda akademisyen katıldı.

Yorumlar