Kırım'da Tatarlara yönelik gözaltılar

- Avukat Kurbedinov: - "Son gözaltılar, BM kararlarına ve Avrupa Parlamentosuna tepkidir"

Google Haberlere Abone ol
Kırım'da Tatarlara yönelik gözaltılar

KİEV (AA) - Kırımlı avukat ve insan hakları savunucusu Emil Kurbedinov, Kırım'da Tatarlara yönelik son gözaltıların Rus yönetiminin Birleşmiş Milletlerin (BM) kararlarına ve Avrupa Parlamentosuna tepkisinden kaynaklandığını söyledi.

Kurbedinov, Kiev'de düzenlediği basın toplantısında son bir ay içerisinde yarımadada Kırım Tatarlarına karşı artan insan hakları ihlallerini anlattı.

Yarımadadaki hak ihlallerine karşı yürütülen siyasi sürece daha çok insanın destek vermeye başladığını kaydeden Kurbedinov, yarımadadaki sivil hareketin güçlendiğini ve Kırım Tatarlarının dayanışmasının arttığına dikkat çekti.

Rusya'nın buna bağlı olarak Kırım'da baskıları artırdığını ifade eden Kurbedinov, "Baskıların yeniden artması uluslararası organizasyonların ve yapıların kararlarına tepkidir." dedi.

Bazı Kırım Tatarlarının evlerinde yapılan aramalar ve gözaltılara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kurbedinov, "Son gözaltılar, BM kararlarına ve Avrupa Parlamentosuna tepkidir. Rus yönetimi, Rusya'nın teröristlerle mücadele ettiğini göstermek için, baskı yapmak suretiyle güya aşırılık örgütüne katıldığını imzalatacak Kırım Tatarı bulmaya çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Avukat Kurbedinov, Kırım'ın yasa dışı ilhakından sonra bağımsız gazetecilerin, sivil aktivistlerin, Kırım Tatar aktivistlerin, Kırım Tatar Milli Meclisi üyelerinin ve Kırımlı Müslümanların evlerinde Hizbut Tahrir üyesi olma şüphesi gerekçe gösterilerek sıklıkla aramalar yapıldığını dile getirdi.

Hafta içi Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından Kırım'da 15 Tatarın gözaltına alındığı bildirilmişti.

Yorumlar