Kırım Tatar sürgününün 72. yılı

- Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç: - "Sürgünün yıl dönümünde, tarihe kara bir leke olarak geçen bu etnik temizliği kınıyor, sürgün yıllarında ebediyete intikal eden merhum Kırım Tatarı soydaşlarımızın aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz" - "Türkiye, bir halkı tarihten silmeye yönelik bu mezalimin neden olduğu acıları unutmayacak ve unutturmayacak, demokratik, barışçıl ve haklı mücadelelerinde Kırım Tatarlarının yanlarında olmaya devam edecek"

Google Haberlere Abone ol
Kırım Tatar sürgününün 72. yılı

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Kırım Tatar sürgününün 72. yıl dönümüyle ilgili olarak, "Sürgünün yıl dönümünde, tarihe kara bir leke olarak geçen bu etnik temizliği kınıyor, sürgün yıllarında ebediyete intikal eden merhum Kırım Tatarı soydaşlarımızın aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz." ifadesini kullandı.

Sözcü Bilgiç, Kırım Tatar sürgününün 72. yıl dönümü hakkındaki soruya verdiği yazılı cevapta, Kırım Tatarlarının, dönemin Sovyetler Birliği lideri Joseph Stalin’in emriyle 1944'te, 17 Mayıs’ı 18 Mayıs’a bağlayan gece, kadın, çocuk, yaşlı ve hasta denmeden ana vatanlarından cebren kopartılarak, arkalarında hiçbir iz bırakmayacak şekilde gayri insani koşullarda topyekun Orta Asya, Urallar ve Sibirya’ya sürgün edildiğini hatırlattı.

Süngü ve silahların gölgesinde, yük vagonlarıyla çıkarıldıkları bu ölüm yolculuğunda Kırım Tatarlarının on binlercesinin açlık, susuzluk, hastalık ve havasızlıktan hayatını kaybettiğini, birçoğunun da sürgün yıllarında karşı karşıya kaldıkları sefalet, baskı ve ağır çalışma şartlarında yaşamını yitirdiğini belirten Bilgiç, "Yüz bini aşkın Kırım Tatarı bugün hala sürgünde yaşamaktadır. Bu mezalimin açtığı yaralar, Kırım Tatar halkının ve zor gününde soydaşlarına kucak açan Türkiye’nin hafızasında halen tazedir." ifadesine yer verdi.

Bilgiç, Rusya’nın Kırım’ı işgali ve yasa dışı ilhakının, sürgünden 70 yıl sonra bu yaraları bir kez daha deştiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Kırım Tatarları, acılar, haksızlıklar ve mücadeleyle dolu tarihlerinde yeniden baskı ve sindirme politikalarıyla karşı karşıya kalmışlardır. Kırım Tatarlarının meşru temsil organı Kırım Tatar Milli Meclisi düzmece bir dava süreciyle yasaklanmış, siyasi liderlerinin ana vatanlarına girişleri engellenmiş, işgale barışçıl yollarla direnen Kırım Tatarları faili meçhul cinayetlere kurban gitmiş, medya organları susturulmuştur. Sürgünün yıl dönümünde, tarihe kara bir leke olarak geçen bu etnik temizliği kınıyor, sürgün yıllarında ebediyete intikal eden merhum Kırım Tatarı soydaşlarımızın aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Türkiye, bir halkı tarihten silmeye yönelik bu mezalimin neden olduğu acıları unutmayacak ve unutturmayacak, demokratik, barışçıl ve haklı mücadelelerinde Kırım Tatarlarının yanlarında olmaya devam edecektir."


Yorumlar