Kırım Tatar sürgününün 72. yıl dönümü

- Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko: - "Stalin’in kendisine layık torunu Kırım Tatarlarına karşı soykırım politikasını yeniden canlandırıyor" - "Görevimiz, Kırım Tatar halkını vatanları Kırım’da korumak ve stratejik olarak adım adım Ukrayna’ya ait olan yarımadayı Rus işgalinden kurtarmak"

Google Haberlere Abone ol
Kırım Tatar sürgününün 72. yıl dönümü

KİEV (AA) - Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, İkinci Katerina’dan bu yana Rusya’nın Kırım Tatarlarına yönelik politikasının değişmediğini söyledi.

Poroşenko, Kırım Tatar soykırımı kurbanları anma konseri öncesinde yaptığı konuşmaya, "bugün Kırım Tatarı'yım" diyerek başladı.

Uzun yıllar Rusya’nın Kırım Tatarlarına karşı politikalarını değiştirmediğine dikkati çeken Poroşenko, “Rusya’da başkent, iktidarlar, bayraklar, çarlar, genel sekreterler, başkanlar değişti. Fakat İkinci Katerina’dan bu yana Moskova ve St. Petersburg’da Kırım Tatar halkını takip sürekli devam etti. Bu, Rus politikasının bütün rejimlerinde sabittir. Şimdi Stalin’in kendisine layık torunu Kırım Tatarlarına karşı soykırım politikasını yeniden canlandırıyor” ifadelerini kullandı.

Moskova yönetiminin Kırım Tatarlarının ebediyen susmasını ve içine kapanmasını istediğini aktaran Poroşenko, “Şu anda inanması çok zor ama Avrupa’nın ortasında işgalciler, insanları kendi dilleri olan Kırım Tatarcası konuştuğu için farklı biçimde tek tanrıya inandıkları ve kendi topraklarında özgürce yaşamak istedikleri için gözaltına alıyor. Onların (Rusya) mahkemeleri Meclisi (Kırım Tatar Milli Meclisi) yasaklıyor. Bir kısım yöneticileri hapishanede. Onlarca Kırım Tatarı şu anda demir parmaklıklar arkasında. Binlercesi ise aynı 72 yıl önce olduğu gibi vatanları Kırım’ı terk etmek zorunda kaldı.”

Kırım ve Donbas’ı işgalden kurtararak Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü yeniden sağlayacaklarını vurgulayan Poroşenko, görevlerinin Kırım Tatar halkını vatanları Kırım’da korumak ve stratejik olarak adım adım Ukrayna’ya ait olan yarımadayı Rus işgalinden kurtarmak olduğunu ifade etti.

-Ukrayna’da anma etkinlikleri

Öte yandan Kırım Tatar sürgününün 72. yıldönümü nedeniyle başkent Kiev’de ve Ukrayna’nın farklı şehirlerinde anma etnikleri düzenlendi.

Aziz Mihail meydanında bir araya gelen Kırım Tatarları bir dakikalık saygı duruşundan sonra Kırım Tatar ve Ukrayna bayraklarıyla süsledikleri arabalarla konvoy oluşturarak Kiev caddelerinde dolaştılar. Başkentteki Kırım Tatar Camisi'nde sürgünde hayatını kaybedenler için dualar okundu. Taras Şevçenko Kiev Ulusal Üniversitesi öğrencileri "Hepimiz Kırım Tatarı'yız" şeklinde slogan atarak, destek gösterisi düzenledi.

Ukrayna anakarasının Kırım’a bağlandığı bölge Geniçesk’te toplanan yüzlerce Kırım Tatarı da miting düzenledi. Ayrıca, Kırım’a geçiş noktası Çongar’da Rusya'nın kontrol noktalarından geçişleri bugün için yasakladığı bildirildi.

Yorumlar