Kırgızların Çarlık Rusyası’na karşı isyanı beyaz perdede

- "Ürkün" adlı film Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te seyirciyle buluştu

Google Haberlere Abone ol
Kırgızların Çarlık Rusyası’na karşı isyanı beyaz perdede

BİŞKEK (AA) – Kırgızların 1916'da Rus Çarlığı'na karşı isyanını anlatan filmin galası Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yapıldı.

Kırgız yönetmen Medin Uçkeyev'in "zorlu büyük kaçış" anlamına gelen "Ürkün" adlı filmin galası, Bişkek'teki Manas Sinema Salonu'nda yapıldı.

Sayakbay Manasçı Fonu ve Kutkeldi Film Şirketi tarafından ortaklaşa yapılan ve TRT AVAZ kanalının medya sponsoru olduğu filmde, Kırgızların geçen asrın başında Rus Çarlığı'na karşı başlattığı ayaklanma sırasında akrabalarından kopan ve Çin’e kaçan bir ailenin yaşadığı acılar ve zorluklar anlatılıyor.

Kırgızların, Çarlık Rusyası'na karşı isyanı ve Tanrı Dağları üzerinden Çin’e kaçışını konu alan filmin senaryosu, 100 yıl önceki trajik olayı yaşayanların torunlarının anlattıklarına dayanarak yazıldı.

Yönetmen Uçkeyev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 ayda hazırlanan filmde, ülke genelinde tiyatroda sahne alan tecrübeli 50-60 oyuncunun rol aldığını anlattı. Uçkeyev, film çekimlerinin Kırgızistan’ın kuzey ve güney bölgelerinde aynı zamanda Çin’de gerçekleştiğini belirtti.

Film çekimleri sırasında halktan büyük destek aldıklarını kaydeden Uçkeyev, “Halkımız, sette çalışanlara yemek yaparak desteğini gösterdi. Arabalarımıza yakıt koydu.” diye konuştu.

Uçkeyev, filmi Türkçe’ye çevirip, Türkiye’deki izleyicilerin beğenisine de sunacaklarını söyledi.

Kırgızlar, 1916'da kendilerini çalışma kampları ve cepheye göndermeye çalışan Rusya İmparatorluğu'na karşı ayaklanmıştı. Issık Göl bölgesinden Çin'e kaçmak isteyen binlerce Kırgız, soğuk ve açlıktan yaşamını yitirmiş, kalanlar da Rus askerleri tarafından vurulmuştu.

Yorumlar