Kırgızistan’da darbe planı iddiasıyla tutuklamalar

- Kırgızistan'ın devrik lideri Askar Akayev'in sağkolu Sarıgulov tekrar gözaltına alındı

Google Haberlere Abone ol
Kırgızistan’da darbe planı iddiasıyla tutuklamalar

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan’da devrik liderlerden Askar Akayev'in sağkolu ve eski devlet sekreteri Dastan Sarıgulov, darbe planları yaptığı gerekçesiyle tekrar gözaltına alındı.

Milli Güvenlik Devlet Komitesinden (GKNB) yapılan açıklamada, Kanadalı bir şirketin Kumtor altın madenindeki faaliyetlerini koordine eden KırgızAltın şirketinin eski Yönetim Kurulu Başkanı Sarıgulov’un darbe planı yaptığı gerekçesiyle ikinci kez gözaltına alındığı belirtildi.

Özbek-Kırgız sınırındaki gerilimden yararlanarak iktidarı devirme planları yaptıkları iddia edilen Sarıgulov ile eski milletvekili Kubanıçbek Kadırov, eski Celalabad Valisi Bektur Asanov geçen aylarda gözaltına alınmıştı. Sarıgulov, aynı gün çıkarıldığı mahkeme tarafından şartlı salıverilmişti.

Ülkede 24 Mart’ta yayınlanan ve Kadırov ve Asanov’a ait olduğu iddia edilen ses kaydında, iktidarı devirmek için birçok seçeneği içeren planlar konuşuluyor.. Sarıgulov’un da iktidarı devirmeye yönelik ses kayıtları yayınlanmıştı.

Bu arada, gözaltındaki Kadırov ile Asanov’un haziran sonunda mahkemeye çıkarılması bekleniyor. Ses kaydının montaj olduğunu savunan zanlılar, 12 yıldan 20 yıla kadar ağır hapis cezasıyla yargılanacak.


Yorumlar