Kılıçla hutbe geleneği 6 asırdır sürüyor

-Edirne'deki Eski Cami'de 6 asırdır imamlar cuma ve bayram hutbelerine "kılıçla" çıkıyor -Eski Cami Müezzini Şen: -"Camimize Balkanlardan ve Türkiye'nin değişik illerinden namaz kılmaya gelen vatandaşlar olumlu tepkiler vererek bizi tebrik ediyor. Ecdadımızın geleneğinin sürdürülmesi vatandaşları da memnun ediyor."

Google Haberlere Abone ol
Kılıçla hutbe geleneği 6 asırdır sürüyor

EDİRNE (AA) - Osmanlı'da, Edirne'deki Eski Cami'de 6 asırdır süren kılıçla hutbe okuma geleneği, günümüzde de sürdürülüyor.

Eski Cami Müezzini İsmail Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1361 yılında Edirne'nin kılıçla fethedildiğini söyledi.

Osmanlı döneminde şehzadelerin tahta çıkma törenini cuma günü camide yaptığını ve padişahların ilk hutbeyi de kılıçla okuduğunu aktaran Şen, Eski Cami'de 6 asırdır kılıçla hutbe okunduğunu ve bu geleneği devam ettirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Tarihe sahip çıktıklarını dile getiren Şen, şöyle devam etti:

"O yıllardaki manevi havayı her cuma camimizde devam ettiriyoruz. Camimize Balkanlardan ve Türkiye'nin değişik illerinden namaz kılmaya gelen vatandaşlar olumlu tepkiler vererek bizi tebrik ediyor. Ecdadımızın geleneğinin sürdürülmesi vatandaşları da memnun ediyor.

Günümüz dünyasında birçok değerin yitirilmesi nedeniyle geçmişe bir özlem var. Her cuma yaptığımız bu gelenek geçmişe dönük bir özlemi de ortaya çıkartıyor. Öte yandan geleneğimizi sürdürerek ecdadımızı da hatırlamış ve yad etmiş oluyoruz."

-Eski (Ulu) Cami

Emir Sultan Çelebi tarafından 1403 yılında yapımına başlanan Eski Cami, Çelebi Sultan Mehmet zamanında, 1414 yılında tamamlandı. 1749 yılında yangından, 1752 yılında da Edirne depreminden zarar gören ve I. Mahmut döneminde tamirat gören cami, Edirne'de Mimar Sinan tarafından yapılan Türk-İslam sanatının en önemli eserlerinden Selimiye Camisi'nin karşısında yer alıyor.

Yorumlar