Kıbrıs şehitlerine 42 yıl sonra cenaze töreni

Kıbrıs'ta katledilen kayıp 33 şehit için cenaze töreni düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
Kıbrıs şehitlerine 42 yıl sonra cenaze töreni
Kıbrıs'ta, Rumlar tarafından 1974 yılında katledilen kayıp 33 şehit için cenaze töreni düzenlendi.
Kıbrıslı Rumlar tarafından katledilen kayıp 33 şehidin kimliği, Kayıp Şahıslar Komitesi'nin yaptığı araştırmalar sonucu ailelerinden alınan DNA örnekleri sayesinde belirlendi.
Şehitlerin naaşı, Lefkoşa Kabristanı'nda kılınan cenaze namazından sonra düzenlenen askeri törenle defnedildi.
Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, 28. Tümen Komutanı Tuğgeneral Faruk Yıldırım, bazı bakanlar ve askeri yetkililer katıldı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, törende yaptığı konuşmada, böylesi günlerde kelimelerin ağızlardan zor çıktığını ifade ederek, duyguların anlatılamadığını, kendisinin de bu durumda olduğunu söyledi.
Bundan 42 yıl önce, Limasol’daki esir kampına götürülmek üzere Taşkent, Terazi ve Tatlısu’dan alınan 82 kişinin, vahşi bir katliama kurban gittiklerini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, içlerinden hayatta kalan bir kişi sayesinde yaşanan vahşetin ortaya çıkarıldığını kaydetti.
İki yıl önce şehitlerin yarıya yakınının defnedildiğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, ailelerinin acısını paylaştığını belirterek, şehitlere Allah’tan rahmet, tüm topluma başsağlığı diledi.
Bugün hala kayıp olan 200 Türk, 900 civarında da Rum olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, “Biz Kıbrıslı Türk olsun, Rum olsun hangi kökenden olursa olsun tüm kayıpların bulunmasını isteriz. Herkesin defnedilecek bir yeri olmasını isteriz. Bu nedenle Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarını Cumhurbaşkanlığı olarak ve KKTC Devleti olarak sonuna kadar desteklemekteyiz.” dedi.
- Müzakere süreci
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum yönetimiyle sürdürülen müzakerelerin, Türkiye ile dayanışma ve istişare içerisinde yürütüldüğünü belirterek, “Bu kadar yıl aradan sonra, iki tarafın da kabul edebileceği şartlarda, bir daha bu topraklarda kan ve gözyaşının olmayacağı, barışın huzurun, daha iyi bir geleceğin paylaşılacağı yeni bir dönemi yaratabilmek için uğraş ve mücadele veriyorum.” dedi.
“Müzakereleri yürütürken amaç, iyi niyetle, samimiyetle Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını sonuna kadar koruyarak, haklarını kimseye yedirmeyerek ama başkasının hakkını da görerek adil bir çözüme ulaşmaktır" diyen Akıncı, şunları kaydetti:
"Çözüm istiyorsak adil olacağız. Karşı taraf da adalet içinde davranmayı öğrenecek. Hep bana zihniyetiyle bir yere gelinemez. Önümüzdeki 4 ay önemli. Atacağımız adımlar önemli. Henüz Rum tarafı makul ve gerçekçi bir noktaya gelmedi. Temennimiz, aklın yolunda, makul ve gerçekçi bir noktaya gelinsin. Hem Kıbrıs’ta, hem bölgede, hem de Türkiye ile Yunanistan arasında artık çok daha işbirliği olanaklarının yaratılacağı yeni bir döneme el birliğiyle ulaşalım. Geçmişte yaşadığımız acıları, geçmişte bırakmayı öğrenebilelim.”

Yorumlar