Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanları Beyrut'ta

Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias ve GKRY Dışişleri Bakanı Kasulidis, Lübnanlı mevkidaşları Cibran Basil ile bir araya geldi

Google Haberlere Abone ol
Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanları Beyrut'ta
 Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis, Lübnanlı mevkidaşları Cibran Basil ile görüşmelerinde üçlü ilişkilerin geliştirilmesi ve bölgedeki krizlere karşı işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda mutabık kaldı.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'a resmi ziyarette bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias ve GKRY Dışişleri Bakanı Kasulidis, Lübnanlı mevkidaşları Basil ile bir araya geldi.
Bakanlar Dışişleri Bakanlığında gerçekleşen görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
Lübnan Dışişleri Bakanı Basil, "Üç ülke de benzer özellikleri paylaşıyor. İletişim ve hizmet sektörlerinde benzer yaklaşımlarımız ve ortak fikirlerimiz var. Bu nedenle bu alanlarda işbirliğini canlandırabiliriz. Sadece uygulama noktasında eksiklerimiz bulunuyor." dedi. Basil sözlerini şöyle sürdürdü:
"Uluslararası ve bölgesel işbirliği, güvenlik, açık denizlerdeki gaz ve petrol kaynakları, eğitim ve kültürün korunması konularını ele aldık. Yakında işbirliğini yükseltmek için GKRY, Beyrut ve Atina'da görüşmeler gerçekleştireceğiz. Atina'daki görüşmede turizmi ve kültürel etkileşimi arttırmak konularına odaklanacağız. Bu işbirliği ruhuyla diğer Avrupa ülkelerine de ulaşarak krizlere barışçıl çözümler bulmayı ümit ediyoruz."
Yeni kurulacak hükümetin ajandasında Lübnan denizlerindeki petrol ve gaz kaynakları konusunun en üst sırada olması gerektiğini ifade eden Basil, "Bu kaynakların keşfedilmesi konusundaki gecikmeler, sınır ülkeler, dost ya da düşmanlarla alakalı değil. Hükümet bu gecikmelerden sorumlu" dedi.
GKRY Dışişleri Bakanı Kasulidis, GKRY ve Lübnan ilişkilerinin özel ve dostluğa dayandığını ifade etti. Mişel Avn'ın Lübnan Cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle ziyaretlerinin Lübnan'ın için tarihi bir dönemde gerçekleştiğini hatırlatan Kasulidis, "Dışişleri Bakanı Basil'in de açıkladığı gibi bugün aldığımız kararları ve işbirliğini destekliyoruz." diye konuştu.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias ise görüşmelerin üç ülke arasındaki ortak çıkarları canlandırmayı amaçladığını belirterek işbirliğine ve birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
Dışişleri Bakanları Kotzias ve Kasulidis daha sonra Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda görüştü.

Yorumlar