Kıbrıs çevresindeki enerji kaynakları

- KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu: - "Kıbrıs çevresindeki enerji kaynakları Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin ortak zenginlikleridir" - "GKRY’nin bu gerçeği görmezden gelerek bu kaynakların çıkarılması, işletilmesi ve taşınmasına yönelik tek yanlı yapacağı girişim ve düzenlemeler Kıbrıslı Türklerin ortaklık haklarının ihlali anlamı taşır ve kabul edilemez"

Google Haberlere Abone ol
Kıbrıs çevresindeki enerji kaynakları

LEFKOŞA (AA) - KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Kıbrıs çevresindeki enerji kaynaklarının Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin ortak zenginliği olduğunu kaydetti.

Sözcü Burcu, Kıbrıs basınında çıkan "Mısır Petrol Bakanı’nın 25 Ağustos’ta Kıbrıs Rum kesimine gelerek Mısır’a gaz satılması konusunda anlaşma imzalayacağı" yönündeki haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) bu gerçeği görmezden gelerek bu kaynakların çıkarılması, işletilmesi ve taşınmasına yönelik tek yanlı yapacağı girişim ve düzenlemeler Kıbrıslı Türklerin ortaklık haklarının ihlali anlamı taşır ve kabul edilemez." ifadesini kullanan Burcu, Kıbrıs sorununa bütünlüklü bir çözüm bulma arayışlarının yoğunlaştırıldığı bu kritik dönemde gerginliği artırarak süreci zehirleyecek her türlü yaklaşımdan uzak durulması gerektiğine işaret etti.

Burcu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Kıbrıs çevresindeki enerji kaynakları Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin ortak zenginlikleridir. Yakın bir geçmişte görüşme masasının benzer olumsuz girişimler sonrasında dağıldığı unutulmamalıdır. Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail ilişkilerinin düzeldiği ve İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa Birliği'ne (AB) taşınmasının projelendirildiği bu günlerde izlenmesi gereken en verimli ve akılcı yol bir an önce Kıbrıs sorununa çözüm bulmak ve Kıbrıs gazının İsrail gazı ile birleştirilerek Türkiye üzerinden AB’ye erişimini sağlamaktır. Tüm tarafların kazançlı çıkacağı böylesi bir planlama şüphesiz ki Kıbrıs sorunun çözümüne de katkı sağlayacaktır.”

Yorumlar