Kıbrıs Barış Harekatı'nın 42. yıl dönümü

- TBMM Başkanvekili Hamzaçebi: - "Kıbrıs müzakere sürecinin başarıyla sonuçlanmasını arzu ediyoruz. Kıbrıs Türk halkı daima çözümden yana oldu" - KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: - "Kıbrıs sorununu, iki tarafın da kabul edebileceği, eşitlik, özgürlük ve güvenliğin güvence altında olacağı, iki kesimli, iki toplumlu federal bir yapıyla çözmek istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 42. yıl dönümü

LEFKOŞA (AA) -Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kıbrıs müzakere sürecinin başarıyla sonuçlanmasını arzu ettiğini belirterek, Kıbrıs Türk halkının daima çözümden yana olduğunu söyledi.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 42. yıl dönümü dolayısıyla KKTC'ye gelen TBMM Başkanvekili Hamzaçebi, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul edildi. Kabulde, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da hazır bulundu.

Kabulde konuşan Akif Hamzaçebi, Kıbrıs müzakerelerinde Türkiye ve KKTC’nin bugüne kadar esas aldığı ilkeler muhafaza edilerek, iki halkın kurucu iradesini temel alan bir çözüme ulaşılmasının en büyük temennileri olduğunu belirterek, "Kıbrıs müzakere sürecinin başarıyla sonuçlanmasını arzu ediyoruz. Kıbrıs Türk halkı daima çözümden yana oldu." diye konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı da Türkiye’nin içinden geçtiği bu zor günlerde Hamzaçebi'nin KKTC bulunmasının anlamının büyük olduğunu belirterek, “Türkiye’ye geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Türkiye demokrasisinin beşiği olan TBMM’nin bile bombalandığı günlerden geçtik.” ifadelerini kullandı

Türkiye’deki darbe girişimine, dört siyasi partinin bir araya gelerek ortak bir metin üzerinden, ilk andan itibaren bu demokrasi dışı gelişmeye tepki vermesinin memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Akıncı, bu süreçte Kıbrıs Türk halkının da demokrasi dışı bir rejimi Türkiye’de görmek istemediği mesajı verdiğini kaydetti.

“Demokraside çok sıkıntılar olabilir ama bu ancak demokrasi içinde kalınarak çözülebilir” diyen Akıncı, Türkiye’de demokratik ve laik sosyal hukuk devletinin gelişmesinin Kıbrıslı Türklere ve bölgeye önemli katkısı olacağını dile getirdi.

- Müzakere süreci

Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Akıncı, Kıbrıs sorununu iki tarafın da kabul edebileceği, eşitlik, özgürlük ve güvenliğin güvence altında olacağı, iki kesimli, iki toplumlu federal bir yapıyla çözmek istediklerini kaydetti.

20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı'nın Kıbrıs Türkü'nün Türkiye ile el ele, gönül gönüle gerçekleştirdiği bir olay olduğunu belirten Akıncı, "Barış ve özgürlüğün yaratılmasında, bu noktaya gelebilmemizde canlarını veren, gerek Türkiye’den gerek Kıbrıs Türklerinden şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Gazilerimize minnetlerimizi sunuyoruz. Temenni ederiz Kıbrıs’ta bir daha ne 15 Temmuzlar yaşansın, ne de 20 Temmuzlara gerek olsun. Barış içinde, huzur içinde bir geleceği elbirliğiyle yaratabilelim." şeklinde konuştu.

Görüşmenin ardından TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün ve KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber tarafından ayrı ayrı kabul edildi.

Yorumlar