Keşmir için “Kara Gün” etkinliği

- AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk: - “FETÖ Pakistan’da da güçleniyor, fazla güçlenmeden Pakistan’ın bu örgütün icabına bakması lazım”

Google Haberlere Abone ol
Keşmir için “Kara Gün” etkinliği

ANKARA (AA) - AK Parti Van Milletvekili ve Türkiye-Pakistan Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı Burhan Kayatürk, “FETÖ Pakistan’da da güçleniyor, fazla güçlenmeden Pakistan’ın bu örgütün icabına bakması lazım.” dedi.

Keşmir’de geçen günlerde yaşanan olayları protesto etmek ve Keşmir halkıyla dayanışmada bulunmak amacıyla 20 Temmuz'un "Kara Gün" olarak ilan edilmesi dolayısıyla Pakistan’ın Ankara Büyükelçiliğinde etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, Kayatürk'ün yanı sıra Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Sohail Mahmood, AK Parti Trabzon Milletvekili ve TBMM Türkiye-Pakistan Dostluk Grubu Başkanı Muhammed Balta ve diğer ilgililer katıldı.

Kayatürk, burada yaptığı konuşmada, Hindistan'ın Cammu-Keşmir bölgesinde Hizbul Mücahidin örgütünün liderlerinden Burhan Wani'nin insanlık için önemli bir tehdit olmamasına rağmen Keşmir’de öldürüldüğünü belirtti. Bangladeş’te idam edilen Nizami ve Abdülkadir Molla’nın da şiddet ile alakası olmayan liderler olduğunu hatırlatan Kayatürk, bu liderlerin Hindistan istediği için öldürüldüğünü söyledi. Kayatürk, “FETÖ Pakistan’da da güçleniyor, fazla güçlenmeden Pakistan’ın bu örgütün icabına bakması lazım.” dedi.

Büyükelçi Mahmood da Burhan Wani ile birlikte 50 Keşmirlinin öldürüldüğünü, 400’ü ağır 3 bin 500 kişinin ise yaralandığını hatırlattı. Ayrıca 70 gencin kalıcı olarak kör olduğunu söyleyen Mahmood, Hindistan güçlerinin yaşlı, kadın ve çocuk demeden saldırdığını anlattı. Mahmood, sivil göstericilere karşı orantısız güç kullanılmasının insan haklarına aykırı olduğunu vurguladı.

AK Parti Trabzon Milletvekili Balta ise Türkiye ile Pakistan ilişkilerinin, herhangi iki devlet arasındaki samimi işbirliğinin çok ötesinde, halktan halka güçlü duygusal temellerinin bulunduğuna dikkati çekti. FETÖ’nün Türkiye’deki kanlı darbe girişimine değinen Balta, aynı tereddütlerin Pakistan’da da olduğunu, bu yüzden iki ülkenin el ele vererek terör örgütlerine karşı mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

Ufuk Üniversitesi Öğretim üyesi ve eski milletvekili Prof. Dr. Oya Akgönenç Muğisuddin, Hindistan’ın Keşmir’de yasaklanmış silahları kullandığını, bu yüzden bir çok kişinin kör kaldığını vurguladı.

Konuşmaların ardından, Keşmir’de öldürülenler anısına mum yakıldı.

Hindistan güvenlik güçleriyle Hizbul Mücahidin arasında 8 Temmuz'da çıkan çatışmada örgütün üst düzey üyelerinden Burhan Wani'nin öldürülmesinden sonra 10 binlerce kişi sokaklara dökülmüştü. Hindistan güvenlik güçlerinin biber gazı ve gerçek mermi kullandığı gösterilerde 46 kişi hayatını kaybetmiş, 2 bin sivil ve bin 600 güvenlik görevlisi yaralanmıştı.

Pakistan'da "Hindistan güvenlik güçlerinin zulmüne maruz kalan Keşmirlilerle dayanışma" için 20 Temmuz "Kara Gün" ilan edilmiş, ülkenin çeşitli kentlerinde gösteriler düzenlenmişti.

Hindistan ve Pakistan arasında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947 yılından bu yana tartışma konusu olan Keşmir'de 70 bin kişi şiddet olaylarında yaşamını yitirdi. Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan bu yana bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.

Yorumlar