Kerry-Lavrov görüşmesi

- ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile Rus mevkidaşı Lavrov telefonda, Suriye'yi görüştü - Kerry, BM yardım konvoylarının bir an önce Halep ve diğer bölgelere ulaştırılması gerektiğini vurguladı

Google Haberlere Abone ol
Kerry-Lavrov görüşmesi

WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesinde, Birleşmiş Milletler (BM) yardım konvoylarının bir an önce Halep ve diğer bölgelere ulaştırılması gerektiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile Rus mevkidaşı Lavrov'un, Suriye hakkında bir telefon görüşmesi yaptığını belirtti.

Açıklamada, Kerry ile Lavrov'un, Suriye'de devam eden ateşkesin uzatılmasının ve pekiştirilmesinin önemine vurgu yaptıkları kaydedildi. Ayrıca iki bakanın, insani yardımların acilen yerlerine ulaştırılması gerektiği hususunda görüş birliğinde bulundukları ifade edildi.

- Yardımların gecikmesi "Kabul edilemez"

Görüşmede Kerry, insani yardımların bir kez daha gecikmesinden endişe duyduğunu ve bunun "kabul edilemez" olduğunu bildirdi.

Kerry, Rusya'nın Esed rejimi üzerindeki nüfuzunu kullanarak, BM yardım konvoylarının Halep ve diğer bölgelere ulaştırılmasının önünün açılması gerektiğine vurgu yaptı.

Aynı zamanda Kerry, insani yardımlarla ilgili koşullar yerine getirilene kadar, ABD'nin Rusya ile "Ortak Uygulama Merkezi" kurmayacağını açık bir şekilde anlattı.

12 Eylül Pazartesi günü başlayan 7 günlük ateşkesin 2 gün daha uzatılması konusunda ABD ile Rusya uzlaşmaya varmış, ateşkes anlaşmasının koşullarının yerine getirilipi getirilmediğinin yakından takip edileceği belirtilmişti.

Uluslararası kamuoyuna yansıyan birçok raporda insani yardımların başta Halep olmak üzere, ilgili bölgelere dağıtılmasını Esed rejiminin engellediği yönünde bilgiler paylaşılmıştı.

Yorumlar