Kenya'da öldürülen insan hakları avukatı

- Mahkeme, avukatın polis tarafından öldürüldüğünü açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Kenya'da öldürülen insan hakları avukatı

NAIROBI (AA) – Kenya'da Yüksek Mahkeme, geçen ay cesetleri nehirde bulunan insan hakları avukatı Willie Kimani, müvekkili Josphat Mwenda ve taksi şoförü Joseph Muiruri'nin polis tarafından öldürülmüş olduğuna hükmetti.

Yargıç Luka Kimaru, 23 Haziran'da kaybolan ve cesetleri temmuz ayında nehirde bulunan üç kişinin polis tarafından işkence gördüğünü ve öldürüldüğünü belirtti.

Kimani'nin bir "adalet şampiyonu" olarak hatırlanması gerektiğini söyleyen Kimaru, "Kenya anayasasında yer alan Haklar Bildirgesi uyarınca yargıçlar, hakimler ve avukatlar polis tarafından korunmalı." dedi.

Kimaru, Kenya Hukuk Derneği'nin öldürülen üç kişi adına tazminat talep etmesine onay verdi.

Kenya'daki avukatlar, meslektaşlarının öldürülmesinin ardından greve gitmiş ve gösteri düzenleyerek dayanışma içinde olduklarını göstermişti.

Yerel medyada yer alan haberlerde, cesetleri elleri arkadan bağlı halde bulunan 3 kişinin boğularak öldüğü belirtilmişti.

Emniyet yetkililerinin Kenya Barosu'ndan aldıkları dilekçe üzerine 3 kişiyi kaçırdığından şüphelenilen 4 polis hakkında yakalama kararı çıkarılmış ancak polisler haklarındaki iddiaları reddetmişti.

Kimani, müvekkili Mwenda ve taksi şoförü Muiruri'nin, Mwenda'nın uyuşturucu bulundurmak suçundan yargılandığı mahkemeden dönerken kaçırıldıkları ileri sürülmüştü.

Ülkede faaliyet gösteren insan hakları örgütleri, Mwenda'nın, 10 Nisan 2015'te hiçbir neden olmadan sivil bir polis memuru tarafından vurulduğunu ve ateş eden polisin olayı örtbas etmek için Mwenda'yı uyuşturucu bulundurmakla itham ettiğini belirtmişti.

Yorumlar