Kenya, Güney Sudan'daki askerlerini çekmeye başladı

- Kenya Devlet Başkanı Kenyatta'nın talimatıyla, çekilme kapsamında ilk etapta 100 asker ülkeye getirildi

Google Haberlere Abone ol
Kenya, Güney Sudan'daki askerlerini çekmeye başladı

NAİROBİ (AA) - Kenya, Güney Sudan'daki barış gücü personelini çekmeye başladı.

Kenya Ordusu (KDF) Doğu Komutanlığından sorumlu Tümgeneral Benjamin Biwott, Kenya'nın Birleşmiş Milletler (BM) barış gücü nezdinde Güney Sudan'da görev yapan askerlerinin Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'nın talimatı doğrulusunda taşındığını belirtti.

Çekilme kapsamında ilk etapta 100 Kenya askeri Güney Sudan'dan kalkan uçakla başkent Nairobi'deki Jomo Kenyatta Uluslararası Havalimanına getirildi.

Kenya Ordusu'ndan yapılan açıklamada da ilerleyen saatlerde 100 askerin daha ülkeye getirileceği belirtilerek, Güney Sudan'da kalan askerlerin kademeli olarak çekileceği ifade edildi.

BM barış gücü kapsamında Güney Sudan'da, bin Kenya askeri görev yapıyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "BM barış gücü askerlerinin Güney Sudan'da sivillere yönelik saldırılarda etkili koruma önlemi alamadığını" ortaya koyan rapora ilişkin, ülkedeki barış gücü komutanı Kenyalı General Johnson Mogoa Kimani Ondieki'yi görevden almıştı.

Raporda, Güney Sudan askerlerinin Cuba'da, temmuz ayında, aralarında yerlerinden edilmiş kişilerin de bulunduğu BM yerleşkesi de olmak üzere bazı bölgelerde sivillere uyguladığı şiddet olaylarında en az 73 kişinin öldüğü, çok sayıda sivilin yaralandığı, bazılarının tecavüze uğradığı belirtilmişti.

Kenya Dışişleri Bakanlığı ise Kenya'nın BM barış gücü nezdinde Güney Sudan'da bulunan bin askerin çekileceği ve gelecekte yeni konuşlandırma yapılamayacağını açıklamıştı.

Yorumlar