Kemoterapi ilaçlarını robotik cihazlar hazırlıyor

- ERÜ'de hizmet veren ve Türkiye'nin sayılı onkoloji hastanelerinde bulunan robotik kemoterapötik ilaç hazırlama ünitesi ile elle ilaç hazırlamada yaşanan aksaklıkların önüne geçiliyor

Google Haberlere Abone ol
Kemoterapi ilaçlarını robotik cihazlar hazırlıyor

KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanelerinde kanser hastalarının kemoterapi ilaçları robotik cihazlarla hazırlanıyor.

ERÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD'den getirtilen ve Türkiye’nin sayılı onkoloji hastanelerinde bulunan son teknoloji donanımlı "Robotik kemoterapötik" ilaç hazırlama ünitesi, ilaç hazırlanmasında sağladığı kolaylıkların yanında çalışan güvenliği ve sağlığını da en üst seviyede tutuyor.

ERÜ Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Halit Karaca, Türkiye'de sayılı onkoloji hastanelerinde bulunan, üniversite imkanlarıyla temin edilen ve içerisinde 2 adet robotik cihazın bulunduğu kemoterapötik ilaç hazırlama ünitesi ile onkoloji merkezlerinin daha da modernleştiğini ifade etti.

Cihazların, ayakta tedavi kemoterapi hazırlama ünitesinde kullanıldığını belirten Karaca, şunları kaydetti:

"Robotik sistem, tam korumalı olup, ilaç tasarrufu ve el değmeden hazırlama özelliği ile ilaç hazırlayan personelin güvenliğini en üst seviyede tutan sistemler bütünü olarak dünyada kabul görmektedir. Robotik sistemle ilaç dozundaki denge daha kolay sağlanmakta, tasarruf edilmekte ve devletimize kar sağlanmaktadır. Yarı otomatik hazırlama sistemlerinde kullanılan aparatlar, Amerikan FDA kuruluşundan aldığı 'kapalı sistem hazırlama ve kapalı sistem uygulama cihaz ve setleri sızdırmaz özelliği' ile hazırlayanlara üst düzey güvenlik sunmaktadır. Gerek robotik sistemlerde gerek, biyogüvenlik kabinlerinde gerekse temiz oda sistemlerinde bulunan hepa filtre ile ortamın havası en uygun ve hızlı şekilde yüksek kalitede temizlenmektedir. Ayrıca kemoterapi ünitesinde çalışan personelin gerekli bütün eğitimleri verilmiştir ve sürekli eğitimler ile aksiyonları canlı tutulmaktadır. Çalışanlarımız, hazırlamada eldiven, bone, boks gömleği, galoş gibi yardımcı ekipmanlarını eksiksiz olarak kullanmaktadır."

Karaca, yeni sistem ilaç hazırlama ünitesiyle elle ilaç hazırlanmasındaki aksaklıkların sıfıra indirilerek, hastalara verilen hizmet kalitesinin artırıldığını vurguladı.

Yorumlar