Kazan Belediye Başkanı Ertürk 15 Temmuz gecesini anlattı

- Lokman Ertürk: - "Akıncılar Üssü'nden uçakların havalanmasını önlemek için çareler aramaya başladık. Birçok insan saman balyalarını, hasatlarını ve otomobil lastiklerini yaktı. Bu sırada gökyüzünün yoğun duman altında kaldı. Akıncılar Üssü'nde Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarının tutulduğunu öğrendikten sonra kararlı şekilde mücadelemizi sürdürdük" - "O gece çok zorlu anlar yaşadık. Hatta, yakıt tankerini patlatıp üssü kullanılmaz hale getirmeyi bile düşündük. 15 dakika boyunca 400'ü aşkın hain üzerimize ateş açtı. Yerlerde yaralı yatanlara ateş ettiler. İnsanlarımız tanımadığı kişilerin yaralarının üzerine gömleğini koydu. Ateşe rağmen yaralıları uzaklaştırmaya çalıştılar. Çanakkale ruhu yeniden canlanmıştı. 9 Şehit ve 92 gazimiz var"

Google Haberlere Abone ol
Kazan Belediye Başkanı Ertürk 15 Temmuz gecesini anlattı

İSTANBUL (AA) - Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Bağcılar'da düzenlenen söyleşide 15 Temmuz Gecesi Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen darbe girişimini ve buna karşı verdiklerini mücadeleyi anlattı.

Bağcılar Belediyesi'nin Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlediği "Hayatın İçinden Söyleşi Programı"nın bu ayki konuğu Ankara Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk oldu. Yazar Demet Tezcan’ın moderatörlüğünde düzenlenen programda Ertürk, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Akıncılar Üssü’nde ilçe sakinleriyle birlikte verdikleri mücadeleyi anlattı.

Darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz akşamı saat 22.00 sıraları sosyal medyadan İstanbul'daki köprünün askerlerce kapatıldığını ve bazı gariplikler yaşandığını öğrendiklerini belirten Ertürk, ilk başlarda, ekonomisi büyüyen, gelişen, ve halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanı tarafından yönetilen bir ülkede bu yüzyılda darbe girişimi olamayacağını düşündüklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CNN Türk kanalın yaptığı çağrı ile mevzunun darbe girişimi olduğunu anladıklarını kaydeden Ertürk, Erdoğan'ın açıklamasının ardından harekete geçtiklerini ifade etti.

Ertürk, bundan sonra anonslar yaptırdıklarını, insanları sosyal medya ve cep telefonları aracılığıyla sokaklara ve meydanlara çağırdıklarını aktararak, bu sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İmam Hatip Lisesi’nden arkadaşı olan kendisinin de tanıdığı bir imamın, 'öyle durumlarda camilerden sela okunur' dediğini anlattı. İlk başta şaşırdığını söyleyen Ertürk, "Bunun üzerine 22.30 sıraları tüm imamlar cep telefonu aracılığıyla birbirleriyle haberleşerek camilerin minaresinden sela vermeye başladı. Ardından Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talimatıyla her camiden selalar yükseldi." dedi.

- "Akıncılar Üssü'nde SAT Komandoları bekliyordu"

Çağrıyla beraber insanların Esenboğa Havalimanı'na akın etmesi üzerine yolda trafiğin kilitlendiğine dikkati çeken Ertürk, "Akıncılar Üssü'nde önceleri kapıda uzman çavuş veya onbaşılar beklerdi. Ancak, baktık kapıda rütbeli subaylar ve özel kıyafetli silahlı SAT komandoları vardı. Silahları üzerimize doğrultmuşlardı. Bize, 'Ülkemiz tehdit altında. Kandil’e operasyon yapacağız. Burayı terk edin.' dediler. Ancak biz reddettik ve terk etmedik. İyice şüphelenmiştik. Başbakanımızın açıklamasının ve TBMM ile birçok yerin bombalanmasının ardından merkez üssün Akıncılar olduğunu anladık." diye konuştu.

Uçakların havalanmasını önlemek için çareler aramaya başladıklarını dile getiren Ertürk, "Birçok insan saman balyalarını, hasatlarını ve otomobil lastiklerini yaktı. Bu sırada gökyüzü yoğun duman altında kaldı. Akıncılar Üssü'nde Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarının tutulduğunu öğrendikten sonra kararlı şekilde mücadelemizi sürdürdük. Üzerimizde helikopter geziniyordu. Üssün hemen yanındaki camiden sela sesi yükseldi. Daha önce böyle bir sela işitmemiştim. Tüylerim diken diken oldu. Hainler camiye yöneldi ancak yerini bulamadılar." ifadelerini kullandı. ”

- "15 dakika boyunca 400'ü aşkın hain üzerimize ateş açtı"

İlerleyen saatlerde gökyüzünde gezinen helikopterden minarenin tarandığını da hatırlatan Ertürk, binlerce insana, darbecilerin 'dağılın hepinizi öldüreceğiz' diye seslendiklerini kaydetti. Ancak dağılmadıklarını vurgulayan Ertürk, şöyle konuştu:

"Üste, devletimizin düşmana karşı son çare olarak kullanacağı mühimmat yüklü uçaklar bulunuyordu. 4 uçak İstanbul'u, 3 uçak Ankara'yı havaya uçurmaya yeterdi. Bu sırada hainlere katılmayan pilotların kafasına silah dayanmış. Bir subay, bizim direnişimizi içerideki üst rütbeli subaya iletmiş. O da bunun üzerine 'ateş açın' talimatı vermiş. O gece çok zorlu anlar yaşadık. Hatta, yakıt tankerini patlatıp üssü kullanılmaz hale getirmeyi bile düşündük. 15 dakika boyunca 400'ü aşkın hain üzerimize ateş açtı. Yerlerde yaralı yatanlara ateş ettiler. İnsanlarımız tanımadığı kişilerin yaralarının üzerine gömleğini koydu. Ateşe rağmen yaralıları uzaklaştırmaya çalıştılar. Çanakkale ruhu yeniden canlanmıştı. 9 şehit ve 92 gazimiz var. O kadar ateşle daha çok şehit verebilirdik."

- "Bu katiller mi senin yetiştirdiğin altın nesil?"

FETÖ'nün insanları "vatansever nesil yetiştiriyoruz" yalanıyla kandırdığına dikkati çeken Ertürk, "15 Temmuz gecesi onun beynini yıkadığı hainlerin milletin üzerine ateş yağdırdı. Bu katiller mi senin yetiştirdiğin altın nesil?" dedi

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise Osmanlı'da ve Cumhuriyet döneminde de darbelerin gerçekleştiğini hatırlattı. 15 Temmuz'da darbenin ötesinde bir işgal girişimine şahit olduklarını vurgu yapan Çağırıcı, darbecilerin milletin değerlerine saldırı gerçekleştirildiğini söyledi.

Çağırıcı, "İşgal edilmiş bir Türkiye'yi düşünemiyorum. Belki, yeniden milli mücadele sürecini yaşayacaktık. Savaş uçaklarının tehdit etmesine rağmen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı'na inerek liderlik örneği sergiledi. Milletimiz darbeciyi cansiperane mücadeleyle püskürttü. Bu mücadele tüm İslam aleminin mücadelesiydi.” şeklinde konuştu.



Yorumlar