Kazaklar, Rusya'dan atalarının kalıntılarını istedi

ASTANA (AA) - Kazakistan, Rusya'dan, 20. yüzyılda Kazak halkının özgürlüğü için savaşırken öldürülen Kazak hanları Kenesarı ve Keyki'nin kafataslarını istedi....

Google Haberlere Abone ol
Kazaklar, Rusya'dan atalarının kalıntılarını istedi

ASTANA (AA) - Kazakistan, Rusya'dan, 20. yüzyılda Kazak halkının özgürlüğü için savaşırken öldürülen Kazak hanları Kenesarı ve Keyki'nin kafataslarını istedi.

Kazakistan Başbakanı Kerim Mesimov'un, Rusya'nın Soçi kentine yaptığı ziyaret kapsamında, Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev ile bir araya geldiği belirtildi.

Mesimov'un görüşmede, 20. yüzyılda ulusal kurtuluş mücadelesi veren Kazak hanları Kenesarı ve Keyki’nin kafataslarının ülkesine iade edilmesini istediği, Medvedev'in de konuyu araştıracağını ve sorunu çözmek için gerekli talimatları vereceğini söylediği öğrenildi.

Profesör Marat Başimov, konuyla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihin bir parçası olan hanların çağdaş Kazakistan'ın topraklarında yaşayan son hanlardan olduğuna işaret etti.

Kalıntıların Kazakistan'a getirilmesinin doğru bir karar olacağını belirten Başimov, 1802 yılında doğan Kenesarı hanın 1841'den 1847 yılına kadar Kazak Hanlığını yönettiğini söyledi.

Başimov, "Bu süreç içinde Kazak hanları Rus İmparatorluğuna karşı ulusal kurtuluş mücadelesi vermiştir, ancak Kenesarı savaşı kaybettikten sonra kafası kesilerek, Rus İmparatorluğuna verilmiştir. Onun kafatasının St. Petersburg’taki bir müzede saklandığı biliniyor." dedi.

Başbakan Mesimov, Rusya'ya gitmeden önce Twitter hesabından Kazak hanları Kenesarı ve Keyki'nin kafataslarını Rusya'dan isteyeceğini açıklamış, Mesimov'un bu paylaşımı Kazakistan halkı tarafından olumlu karşılanmıştı.

Yorumlar