Kazakistan'ın teröre karşı güvenlik önlemleri

- Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev: - “(Aktöbe’deki) Bu saldırıları geleneksel olmayan Selefi dini mezhebi takipçilerinin yaptığını biliyoruz” -“Hükümet, Kazakistan’da yabancıların finansman sağladığı vatandaşlarımızın ve örgütlerin denetim altına alınması ile ilgili teklif hazırlamalı”

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan'ın teröre karşı güvenlik önlemleri

ASTANA (AA) - Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, 5 Haziran’da Aktöbe kentinde yaşanan terör saldırılarını anlamsız ve acımasız olarak nitelendirerek, bu saldırıların geleneksel olmayan Selefi dini hareketi takipçileri tarafından yapıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Akorda Sarayı basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in Güvenlik Konseyi toplantısına katıldığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, toplantıda yaptığı konuşmada, Aktöbe’deki olayları anlamsız ve acımasız olarak nitelendirerek, “Bu saldırıları geleneksel olmayan Selefi dini mezhebi takipçilerinin yaptığını biliyoruz.” ifadesini kullandı.

Ülkede din özgürlüğünü sağlamakla dinin arkasına saklanarak, ülkenin istikrarını sarsmak isteyenlere karşılık verilmesi gerektiğini belirten Nazarbayev, Aktöbe'deki saldırılarda teröristlerin planına rağmen, siviller arasında büyük kayıpların önüne geçildiğini vurguladı.


- Teröre karşı yasa


Cumhurbaşkanı Nazarbayev, ulusal güvenliğin sağlanmasına yönelik terör, aşırılık, silah satışına karşı mücadelenin yanı sıra göç ve dini derneklerin kontrol altına alınmasına yönelik yasa tasarısını oluşturma talimatı verdi.

Uluslararası terör örgütlerine katılan Kazakistan vatandaşlarına karşı ceza önlemlerinin güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Nazarbayev, terör tehdidi sinyalleri üzerine özel operasyonları yürütme olasılığını basitleştirmek gerektiğini kaydetti.


- Yabancı kaynak kontrolü


Cumhurbaşkanı Nazarbayev, ABD, İsrail ve Almanya’da yabancı kaynağın şeffaf kullanımı ile ilgili çeşitli mekanizmaların kullanıldığını vurgulayarak, “Hükümet, Kazakistan’daki yabancıların finansman sağladığı vatandaşlarımızın ve örgütlerin denetim altına alınması ile ilgili teklif hazırlamalı.” ifadesine yer verdi.


Aktöbe kentinde 5 Haziran'da bir askeri birim ile iki dükkana düzenlenen saldırılarda aralarında askerlerin de bulunduğu 6 kişi hayatını kaybetmiş, 37 kişi yaralanmıştı.
Saldırıyla ilgili düzenlenen operasyonlarda 17 teröristin öldürüldüğü, ikisinin yakalandığı bildirilmişti.

Yorumlar