Kazakistan'da sanayileşme atılımı

- Kazakistan’da sanayileşme programı kapsamında 175 milyar tengelik 30 proje devreye alındı

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan'da sanayileşme atılımı

ASTANA (AA) - Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ekonominin çeşitlendirilmesinin bir parçası olan sanayileşme programı kapsamında 175 milyar tengelik (Yaklaşık 518 milyon dolar) 30 yatırım projesinin faaliyetine start verdi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev başkanlığında Rixos Otelde düzenlenen "Sanayileşmede 2016 Yılının İlk Altı Aylık Sonuçları" konulu toplantıda Başbakan Karim Masimov ve Başbakan Yardımcılarının yanı sıra kabine üyeleri de yer aldı.

Toplantıda, sanayileşme programı kapsamındaki bölgelerde ve başkent Astana’da kurulan yatırım şirketleri ile canlı bağlantı kurularak, 175 milyar tenge tutarındaki 30 faaliyet (işletme) için ilk adım atıldı.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, burada yaptığı konuşmada, sanayileşmenin dünya ekonomik krizi dönemine denk geldiğini belirterek, “Bildiğiniz üzere, ekonomimiz fiyatların düşmesi ve ticari mallarımıza olan talebin azalması gibi baskılarla karşı karşıya kaldı. Bu bağlamda ekonomik etkinliklerimiz büyük yatırım projeleriyle desteklenmektedir.” dedi.

Ekonominin kalkınmasında yeni kaynaklar yaratmanın önemine değinen Nazarbayev, hükümetin gıda, metalürji, makine, tarım, petrol ve kimya alanlarındaki üretime odaklanması gerektiğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, hizmet alanında ise lojistik, sağlık, eğitim ve turizme önem vermek gerektiğine işaret ederek, “2025 yılına kadar petrol dışı ihracatın 2 kat artırılması gerekmektedir.” yorumunda bulundu.

Sanayileşme programına dahil demir yolu, benzin, motor yağları gibi mal üretimi yapan işletmeler arasında 14 milyon dolarlık yatırımla temizlik kağıdı üretiminde bulunan bir Türk şirketi de yer alıyor.

Yorumlar