Kazakistan'da darbe girişimine hapis cezası

- Arazi protestolarını destekleyen ve darbe girişiminde bulunan Kazak iş adamı Tuleşov'a 21 yıl hapis cezası verildi

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan'da darbe girişimine hapis cezası

ASTANA (AA) - Kazakistan'da, nisan ve mayıs aylarında düzenlenen arazi protestolarını destekleme ve darbeye teşebbüsle suçlanan iş adamı Tohtar Tuleşov, 21 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Astana bölgelerarası askeri mahkemesi tarafından, nisan ve mayıs aylarında ülkenin bazı bölgelerinde yapılan arazi protestolarını desteklediği ve darbeye teşebbüs ettiği gerekçesiyle yıl başından bu yana tutuklu yargılanan Tuleşov'a 21 yıl hapis cezası verildiği ve iş adamının tüm mal varlığına el konulduğu açıklandı.

Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi, Tohtar Tuleşov hakkındaki soruşturmayla ilgili temmuzda yaptığı açıklamada, Tuleşov'un uluslararası organize suç örgütlerine maddi destek sağladığının kanıtlandığı belirtilerek, "Tuleşov, Kazakistan'daki şirketlerini korumak için bütün emirleri yerine getiren silahlı suç örgütlerini oluşturmuştur. Örgütte 90'dan fazla eğitimli eleman bulunmaktadır." ifadesini kullanılmıştı.

Tohtar Tuleşov'un güvenlik firmaları kurarak yasa dışı yollardan silah ve patlayıcı madde elde ettiğinin ispatlandığı kaydedilen açıklamada, Kazak iş adamının şirketlerinde yapılan aramalarda 10'dan fazla silah ve el bombasının bulunduğu kaydedilmişti.

Nisan ve mayıs aylarında Kazakistan'nın farklı bölgelerinde halk, arazilerin yabancılara kiralanmasını öngören kanunu protesto etmişti.

Ulusal Güvenlik Komitesi, yıl başından bu yana tutuklu yargılanan Kazak iş adamı Tuleşov'u, hapisteyken emniyet organlarından üst düzey yetkililerle anlaşarak ve arazi protestolarından faydalanarak iktidarı ele geçirme girişiminde bulunmakla suçlamıştı.

Yorumlar