Kazakistan’da bölgesel istihdam konferansı

- UNDP Avrupa ve BDT ülkelerinden sorumlu İstanbul Bölge Ofisi Müdürü Vrbensky0 - "ILO verilerine göre, Orta Asya ülkelerindeki istihdamın yüzde 30-50'sinin güvencesiz istihdam kategorisinde olduğunu görüyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan’da bölgesel istihdam konferansı

ALMATI (AA) - Kazakistan’da kalkınma ve istihdamın sağlanmasını desteklemek amacıyla düzenlenen Bölgesel İstihdam Konferansı'nda, Orta Asya ülkelerinden bilim adamları, araştırmacılar ve uluslararası örgütlerin temsilcileri bir araya geldi.

Rixos Otel'de Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından düzenlenen konferansa, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan’dan bilim adamları ve araştırmacıların yanı sıra Türk Konseyi, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) gibi kuruluşlardan çok sayıda temsilci katıldı.

Konferansta, Orta Asya ülkelerinde sürdürülebilir kalkınma alanındaki gelişmeler, ülkelerin yaşanan gelişmelere sağladığı uyum ve sağlıklı kalkınma için yapılması gerekenler ele alındı.

UNDP Avrupa ve BDT ülkelerinden sorumlu İstanbul Bölge Ofisi Müdürü Rastislav Vrbensky, yaptığı açıklamada, 2008 yılından sonra başlayan ekonomik krizin, ülkelerin gayri safı yurt içi hasılalarında düşüşlere neden olduğunu hatırlattı.

Vrbensky, Orta Asya ülkelerinde istihdam oranının yaklaşık yüzde 60 civarında olduğunu belirterek, “Daha detaylı baktığımızda gerçek durumun biraz farklı olduğu ortaya çıkıyor. ILO verilerine göre, Orta Asya ülkelerindeki istihdamın yüzde 30-50'sinin güvencesiz istihdam kategorisinde olduğunu görüyoruz.” dedi.

Bölgelerde kayıtlı, güvenceli ve iyi ücretli istihdam alanları yaratılması gerektiğine işaret eden Vrbensky, bunun devlet kurumları ve uluslararası örgütlerin yanı sıra özel sektörün ortak çalışmaları ile yapılabileceğini savundu.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) Genel Sekreter Yardımcısı Abzal Saparbekuly ise, mayıs ayında UNDP ile iş birliği protokolü imzalandığını anımsatarak, “Türk Konseyine üye ülkeler arasındaki ilişkileri yakından takip etmek ve bu çerçevede ortak projeleri geliştirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Ülkelerin ihtiyaçlarını uzmanlardan öğrenmek istediklerini dile getiren Saparbekuly, konferans kapsamında UNDP’nin bölge ofisleri ile yapacakları ikili görüşmelerde proje tanıtımları yapacaklarını, Türk Konseyi'ne üye ülkelerin kalkınmasını sağlayacak projeleri uygulamayı planladıklarını söyledi.

Yorumlar