Kazakistan’da Avrasya Ekonomik Birliği toplantısı

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev: "Avrasya Ekonomik Birliği üyeliğimizin önündeki engellemeler kalkmalı"

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan’da Avrasya Ekonomik Birliği toplantısı

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Avrasya Ekonomik Birliği üyesi Kırgızistan'ın önündeki engellemelerin kalkması gerektiğini söyledi.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) Devlet Başkanları Toplantısına Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan katıldı.

Atambayev, heyetlerarası toplantıda yaptığı konuşmada, Avrasya Ekonomik Birliği üyesi Kırgızistan'ın önündeki engellemelerin kalkması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Avrasya Ekonomik Birliğine destek verdiğimize ve üye olduğumuza bir yıl oldu. Kırgız-Kazak sınır kapılarındaki gümrük kontrolleri ile başta Rusya yanı sıra AEB üye ülkelerinde vatandaşlarımızın durumu iyileştirildi ancak demiryolu tarife düzenlemeleri, Kırgız patatesinin Kazakistan’a sokulmasındaki sınırlaması, Kırgız-Kazak sınırında veteriner kontrollerinin kaldırılması ve Rusya toprakları üzerinden malların transit geçişi gibi birçok diğer sorunun kaldırılmasını istiyoruz. Bizim halklarımızın başka alternatifi yok. Biz bunu iyi kavramalıyız. Birliğin ve ülkelerimizin geleceğinden biz sorumluyuz. Birliğin başarıları da eksiklikleri de sorunları da var. Belkide gelişmekte olan genç bir vücutta bunlar olmalıdır. Bize sabır etmek ve işbirliği düşüyor."

Atambayev, toplantıdaki liderlere, birliği zedeleyebilecek engellemelerin kaldırılmasını ve entegrasyonun ana hedefleri arasında yer alan öncelikli konulara destek vermelerini önerdi.

Kırgızistan, Rusya, Belarus, Kazakistan ve Ermenistan'ın üyesi olduğu Avrasya Ekonomik Birliğine 8 Mayıs 2015'de Rusya'nın başkenti Moskova'da resmen üye olmuştu.

Yorumlar