Kazakistan, Türk vatandaşları için mevzuat değişikliğine gidiyor

ASTANA (AA) - Kazakistan'ın, ülkeyi ziyaret eden Türk vatandaşları için mevzuat değişikliğine gideceği bildirildi. Kazakistan-Türkiye İşadamları Derneğinden...

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan, Türk vatandaşları için mevzuat değişikliğine gidiyor

ASTANA (AA) - Kazakistan'ın, ülkeyi ziyaret eden Türk vatandaşları için mevzuat değişikliğine gideceği bildirildi.

Kazakistan-Türkiye İşadamları Derneğinden (KATİAD) yapılan açıklamada, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Kazakistan'ı ziyaret edecek Türk vatandaşlarının, ilk 5 gün içinde Göç Kurumu'na kayıt yaptırma zorunluğunun kaldırılacağı, kayıtların ülkeye girişte gümrük geçişlerinde yapılacağı belirtildi.

Açıklamada, değişiklik kararının, Kaznex Invest Yatırımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kayrat Karmanov'un başkanlığında 16 Haziran'da Yatırım ve Kalkınma Bakanlığında düzenlenen toplantıda alındığı ifade edildi.

Uygulamadaki değişikliğin, iş adamlarının Kazakistan'a seyahatini kolaylaştıracağı vurgulanan açıklamada, "Türk vatandaşları, Kazakistan gümrük kapılarından giriş yaptıktan sonra bir ay serbest dolaşım hakkına sahip olacak. Bilindiği üzere son günlerde kayıt işlemini yaptırmayan iş adamlarımız mahkemeye sevk ediliyor, 10 güne kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor ve 5 yıl ülkeye giriş yasağı alabiliyordu." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Kazakistan'a yatırımcı çekmek amacıyla yabancı iş adamlarının tüm resmi işlemlerinin Halka Hizmet merkezlerinde tek bir gişeden yapılmasının da kararlaştırıldığı, bu konuda pilot uygulamaların başlatıldığı belirtildi.

Yabancıların vize işlemlerinin özel şirketler aracılığıyla yapılması kararının da alındığı, bu uygulamanın başta Çin vatandaşları için hayata geçirileceği, başarılı olması halinde diğer ülkelerin de sürece dahil edileceği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca 2017'den itibaren Kazakistan'da yabancıların çalışma izni kurallarının kolaylaştırılacağı ve kota sisteminin kaldırılacağı ifade edildi.

Kazakistan'da 1 Ocak 2016 itibarıyla bin 600 Türk sermayeli şirket faaliyet gösteriyor.


Yorumlar