Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev Sırbistan'da

- Nazarbayev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikolic ile görüştü - Kazak lider Sırp mevkidaşına "Dostluk Nişanı" takdim etti

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev Sırbistan'da

BELGRAD (AA) - Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da mevkidaşı Tomislav Nikolic ile görüştü.

İki ülke arasında beş farklı alanda işbirliği protokolü imzalanan ziyaret kapsamında, Nazarbayev Sırp mevkidaşı Nikolic'e "Dostluk Nişanı" takdim etti.

Sırbistan Sarayı'ndaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Nazarbayev, Sırbistan'ın Kazakistan için Avrupa'daki önemli bir partner olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki mevcut ticari ve ekonomik işbirliğinin asıl potansiyeli yansıtmadığını söyledi.

Sırbistan ile Kazakistan arasındaki ekonomik ve ticari olanakların arttırılmasını da ele aldıklarını ifade eden Nazarbayev, "Bu bağlamda bugün beş farklı alanda işbirliği protokolü imzaladık." dedi.

Nazarbayev, Kazakistan'da 15 Sırbistan firmasının faaliyet gösterdiğine işaret ederek, "İleri teknolojiye sahip birçok Sırbistan firmasının da ülkemize gelmesini temenni ediyoruz. Bu firmalar, İpek Yolu üzerinde yapılacak demiryolunun altyapısında son derece önemli rol oynayacak." diye konuştu.

- Nikolic'in açıklamaları

Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikolic de ülkesine ilk kez gelen Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in ziyaretini "tarihi" şeklinde nitelendirerek, iki ülkenin ortak ekonomik hedefleri bulunduğunu vurguladı.

Yılın ilk yarısında Kazakistan ile yapılan dış ticaretin geçen yıla oranla arttığını söyleyen Nikolic, "Kazakistan'la özellikle ekonomi alanındaki ilişkilerimizi genişletmek istiyoruz. Bu nedenle iki ülke arasında mal ve hizmet değişimi konularında imzalanan işbirliği protokollerinden büyük memnuniyet duyuyorum." dedi.

Nikolic, Sırbistan'ın Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecindeki çalışmalarını sürdüreceğini aktararak, Kazakistan'ın Kosova'nın bağımsızlığını tanımamasına ilişkin de "Kazakistan, Kosova'yı tanımamakla demokrasiye ve değerlerine olan bağlılığını gösterdi." ifadelerini kullandı.

Nazarbayev, Sırbistan temasları kapsamında ayrıca Başbakan Aleksandar Vucic ile görüştü.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Kazak şair Zambil Zabayev için yapılan anıtın açılışına da katılacak.

Yorumlar