"Kayıtlı İstihdamın Teşviki İçin Teknik Yardım Projesi" kapanış programı

- SGK Başkanı Bağlı: - "Yapısal ve kurumsal dönüşümlerle kayıt dışı istihdamla mücadelede bir seviyeye kadar gelebiliyorsunuz. Bundan sonra kültürel değişim, bilinç, farkındalık ve algıyla ilgili değişiklikler yapmak gerekiyor" - AB Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Begeot: - "Türkiye, kayıt dışı istihdam problemini beraberlerinde getirmelerine rağmen Suriyelilere kucak açtı"

Google Haberlere Abone ol
"Kayıtlı İstihdamın Teşviki İçin Teknik Yardım Projesi" kapanış programı

ANKARA (AA) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, "Yapısal ve kurumsal dönüşümlerle kayıt dışı istihdamla mücadelede bir seviyeye kadar gelebiliyorsunuz. Bundan sonra kültürel değişim, bilinç, farkındalık ve algıyla ilgili değişiklikler yapmak gerekiyor." dedi.

Bağlı, Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki İçin Teknik Yardım Projesi'nin (KİTUP 2) bir otelde düzenlenen kapanış programına katıldı.

SGK ve Gelir İdaresi Başkanlığının kayıt dışı istihdamla mücadele eden kurumların başında geldiğini belirten Bağlı, yürütülen çalışmalarla istihdamdaki kayıt dışılık oranını yüzden 15 seviyelerine düşürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Ekonomilerin geleneksellikten modernliğe doğru evrilmesiyle kayıt dışı istihdam oranlarının da düştüğüne dikkati çeken Bağlı, şöyle konuştu:

"Bugün yüzde 30 düzeyinde kayıt dışı istihdam oranıyla karşı karşıyayız. Yapısal ve kurumsal dönüşümlerle kayıt dışı istihdamla mücadelede bir seviyeye kadar gelebiliyorsunuz. Bundan sonra kültürel değişim, bilinç, farkındalık ve algıyla ilgili değişiklikler yapmak gerekiyor. Mevzuatı değiştirerek bir noktaya kadar kayıt dışılığı indirebiliyorsunuz, ekonomide yapısal değişiklik doğal olarak kayıt dışı istihdamı etkiliyor. Bir yere kadar indirebiliyorsunuz. Etkin denetimle cezai işlemlerle kayıt dışılıkta belli bir noktaya kadar gelebiliyorsunuz ama o geldiğiniz noktayı daha aşağıya inmek için yani yüzde 15'leri yakalayabilmek için çok ciddi bir kültürel değişimi, bir algı değişimini, bir farkındalığı oluşturmanın gerekli olduğunu biliyoruz."

SGK'nın kayıt dışı istihdamla sadece mevzuat, denetim ve sert yöntemlerle mücadele etmediğini vurgulayan Bağlı, KİTUP 2 sayesinde kayıt dışıyla mücadelede algı değişikliği ve farkındalık yöntemlerini de kullanmaya başladıklarını bildirdi.

- "Türkiye'nin mücadelesini anlıyoruz"

AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı ve Müsteşarı François Begeot da kayıt dışı istihdamın bütün vatandaşların hayatını etkilendiğine işaret ederek kayıt dışı istihdam nedeniyle hem çalışanların hem de devletin büyük kayıplara uğradığını aktardı.

Kayıt dışı istihdamdan en fazla olumsuz etkilenenlerin kadınlar olduğunu ifade eden Begeot, kadınların kayıt dışı istihdamının yaygın olarak tarım sektöründe görüldüğünü dile getirdi.

AB'nin de kayıt dışı istihdam sorunuyla karşı karşıya kaldığını anlatan Begeot, "Aynı problemi biz de yaşadığımız için Türkiye'nin mücadelesini anlıyoruz ve destekliyoruz. Türkiye'de yaklaşık 2,7 milyon Suriyeli var. Dünyada hiçbir ülke bu sayıda insanı almadı ama Türkiye kayıt dışı istihdam problemini beraberlerinde getirmelerine rağmen Suriyelilere kucak açtı." dedi.

- "Esnek çalışma SGK'nın elini güçlendirecek"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşad Arat ise kayıt dışı istihdamın SGK'ya kayıtlı olmama durumu olarak tanımlandığını söyledi.

Kayıt dışı istihdamın ortadan kaldırılmasında etkin rehberlik ve denetimin önemine dikkati çeken Arat, kayıt dışı çalışmaya sebep olan nedenlerin ortadan kaldırılması ve kayıt içiliğin teşvik edilmesiyle kayıt dışı istihdamın düşürüleceğini vurguladı.

SGK'nın kayıt dışı istihdamla mücadeleye büyük önem verdiğini ifade eden Arat, esnek çalışmaya imkan sağlayan düzenlemenin özellikle tarım sektöründeki kayıt dışılık oranın düşürülmesinde SGK'nın elini güçlendireceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından, proje kapsamında düzenlenen kayıt dışı istihdam konulu resim yarışmasında, 7 ilkokul öğrencisine ödülleri verildi.

Yorumlar