Katliam kurbanlarından geriye düğün görüntüleri kaldı

- PKK'lı teröristlerin Diyarbakır'ın Dürümlü mezrasında 15 ton patlayıcı yüklü kamyonu infilak ettirdiği katliamda hayatını kaybeden ve köy mezarlığında yan yana toprağa verilen 13 kişinin, geçen ay bir köy düğününde halay çektikleri görüntüler yürekleri burktu - 16 kişinin yaşamını yitirdiği katliamda 2 kardeşi ile yeğenini kaybeden Yaman: - "Acımız çok büyük, anlatılmaz. Köyümüze ateş düştü. Bu resmen bir katliamdır. Yapanların Allah belasını versin. Bu katliam kesinlikle unutulmaz. Bir değil iki değil 16 can gitti. Bedenler paramparça oldu"

Google Haberlere Abone ol
Katliam kurbanlarından geriye düğün görüntüleri kaldı

DİYARBAKIR (AA) - ŞÜKRÜ GÜNDÜZ - Diyarbakır'ın Dürümlü mezrasında terör örgütü PKK'nın son sivil katliamında hayatını kaybedenlerden geriye, bir ay önce bir akrabalarının düğününde çekilen görüntüler kaldı.

12 Mayıs gecesi katliamın gerçekleştiği Dürümlü mezrası ile yaşamını yitirenlerin yakınlarının yaşadığı Tanışık köyünde, kaybedilen 16 canın acısı dinmiyor.

Köylerinde barındırmak istemedikleri teröristlere karşı mücadele ederken PKK'lıların 15 ton patlayıcı yüklü kamyonu infilak ettirdiği saldırıda hayatını kaybedenler için Tanışık köyüne taziye ziyaretleri sürüyor.

Köydeki 36 çocuğu yetim, 8 kadını dul bırakan katliam geride kapanmayan bir yara, acı, gözyaşı ve yarım kalan hayaller bıraktı.

- Düğün görüntüleri acıları tazeledi

Katliamın ardından matemin sürdüğü köyde katliamdan bir ay önce bir düğünde çekilen görüntüler acıları tazeledi.

AA muhabirinin ulaştığı, Tanışık köyündeki bir akraba düğününde kaydedilen görüntülerde, saldırıda hayatını kaybeden 16 kişiden 13'ünün el ele halay çektiği görülüyor.

Bu mutluluk tablosu, 12 Mayıs gecesi PKK'nın Dürümlü katliamından geriye kalan tek hatıra oldu.

Görüntülerde, geçen ay el ele halay çekip eğlenen Mehmet Seyithan Yakar (42), Orhan Yakar (39), Mustafa Yakar (30), Gerçek Yaman (41), Rıza Yaman (26), Emrullah Yeşil (20), Uğur Yaman (21), Ahmet Yaman (21), Sait Yaman (24), Ramazan Yaman (70), Mehmet Salih Yaman (39), Mehmet Yakar (23) ve Temir Yakar (20), bugün köy mezarlığında yan yana yatıyor.

- Terör hayattan kopardı, hayaller yarıda kaldı

Katliamda yaşamını yitirenlerden kimi sevdiği kızla evlenip mutlu bir yuva kurmanın hayalini kuruyor kimi de oturmayı hayal ettiği evin inşaatını bitirmeye çalışıyordu. Birçoğu da çocuklarının kokusuna doymamıştı.

PKK'nın katliamı, masum vatandaşların hem hayat hakkını hem de hayallerini ellerinden aldı.

- "16 can gitti, bedenler param parça oldu"

Katliamda ağabeyini, kardeşi, yeğenini ve yakın akrabalarını kaybeden Bayram Yaman, şunları söyledi:

"Acımız çok büyük, anlatılmaz. Köyümüze ateş düştü. Bu resmen bir katliamdır. Yapanların Allah belasını versin. Bu katliam kesinlikle unutulmaz. Bir değil iki değil 16 can gitti. Bedenler paramparça oldu."

Bayram Yaman, ağabeyi Gerçek Yaman'ın 5 erkek, 1 kız çocuğu olduğunu, saldırıda oğlu Ali Rıza Yaman'ın da yaşamını yitirdiğini belirtti.

Ağabeyinin evinin inşaatının yarım kaldığını dile getiren Yaman, yaklaşık 1,5 ay sonra ağabeyinin yeni evine taşınmayı planladığını ancak kısmet olmadığını aktardı.

Ağabeyinin oğlunun sevdiği bir kız olduğunu, evi bitirdikten sonra kızı istemeye gideceklerini anlatan Yaman, bunun da nasip olmadığını dile getirdi.

- "Nereye baksam onu görüyorum"

Yaman, 9 yıl önce geçirdiği bir trafik kazasından dolayı tekerlekli sandalyeye mahkum olduğunu, ağabeyinin hiçbir zaman kalbini kırmadığını belirterek, "Nereye baksam onu görüyorum. O gece yas evinde de beraberdik. Benimle ilgilendi. Eve geldim bir daha da onu göremedim." dedi.

Patlamada hayatını kaybeden kardeşi Rıza Yaman'ın da Diyarbakır'da oturduğunu, o gün taziye için eşi ve 2 kız çocuğu ile köye geldiğini ifade eden Yaman, yeğenlerinin yetim kaldığını aktardı.

Patlamada Yaman ve Yakar ailesinden 16 canın gittiğine, tüm köye ateş düştüğüne işaret eden Yaman, "Kaybettiğimiz 16 kişiden 8'i bekardı. Bunların geleceğe dair hayalleri vardı. Hayallerine ulaşamadan toprağa verildiler." diye konuştu.

- PKK'nın Dürümlü katliamında hayatını kaybedenler

Mehmet Seyithan Yakar (42), 2'si kız 4 çocuk babasıydı. Yakar, 2002'de AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatının kurulması çalışmalarında yer aldı.

Orhan Yakar (39), evli ve 7 çocuk babasıydı. Patlamada oğlu Temir Yakar (20) da hayatını kaybetti. Yeni bir araba almıştı.

Temir Yakar (20), bekardı. Köydeki işlerde babasına yardım ediyordu. Sevdiği kızla evlilik hayali kuruyordu.

Mustafa Yakar (30), en küçüğü 1 yaşında 3 kız çocuğu babasıydı. Çiftçilik yaparak geçimini sağlıyordu.

Mehmet Yakar (23), nişanlıydı ve sonbaharda evlilik hazırlığı yapıyordu. Babasını 2 yıl önce kaybetmişti. Ailesinin sorumluluğu 17 yaşındaki kardeşi Ferzende Yakar'a kaldı.

Mehmet Şirin Yaman (34 ), evli ve 7 aylık bir kız çocuğu babasıydı. Diyarbakır'da güvenlik işlerinde çalışıyordu. Taziye için köye gelmişti.

Mehmet Tahir Yaman (39), bekardı. Saldırıdan önce Ankara'ya çalışmaya gitmiş, taziye için köye gelmişti.

Mehmet Salih Yaman (39), 4'ü kız 7 çocuk babasıydı. Çocukları ile bir odalı evde yaşıyordu.

Ramazan Yaman (70), 5 çocuk babasıydı. Yeni bir ev alma hayali kuruyordu.

Sait Yaman (24), bekardı.

Ahmet Yaman (21), bekardı. Kum ocağında kepçe operatörlüğü yapıyordu. Çocuklara Kur'an-ı Kerim dersi veriyordu.

Uğur Yaman (21), bekardı. Patlamadan önce Bingöl'e çalışmaya gitmiş, taziye için köye gelmişti.

Gerçek Yaman (41), 6 çocuk babasıydı. Yeni bir ev yapıyordu. Evin inşaatı yarım kaldı.

Davut Yaman (21), bekardı. Kepçe operatörlüğü yapıyordu. Sevdiği kız ile evlilik hayali kuruyordu.

Rıza Yaman (26), 2 kız çocuğu babasıydı. Diyarbakır'da oturuyordu. Taziye için köye gelmişti.

Emrullah Yeşil (20), bekardı. Kum ocağında kepçe operatörü olarak çalışıyordu.

- Dürümlü katliamı

Bingöl'ün Genç ilçesinde, gasbettikten sonra 15 ton patlayıcı yükledikleri kamyonu 12 Mayıs gecesi Yenişehir ilçesi Tanışık Mahallesi'ne getiren PKK'lı teröristlerle, durumlarından şüphelenen köylüler arasında tartışma yaşanmış, vatandaşların, köylerine almak istememesi üzerine teröristler, kamyonla Dürümlü mezrasına doğru hareket etmiş, köylüler tarafından takibe alındığını ve kaçamayacaklarını anlayan PKK'lı teröristler, patlayıcı yüklü kamyonu Dürümlü mezrası girişinde infilak ettirmişti.

16 kişinin yaşamını yitirdiği, 23 kişinin de yaralandığı patlamanın şiddeti kentin birçok ilçesinde hissedilmiş, olay yerinde yaklaşık 20 metre genişliğinde ve 4 metre derinliğinde çukur oluşmuştu.

Cesetlerin parçalanması ve geniş bir alana yayılması nedeniyle 13 kişinin kimlik tespiti ancak DNA sonucunda belirlenmiş, PKK'nın gerçekleştirdiği saldırı, 36 çocuğun yetim, 8 kadının da dul kalmasına neden olmuştu.

Yorumlar